Hoe gevarieerder jouw plantaardige voeding is, hoe sterker je darmflora ofwel microbiooom.
En een sterke darmflora in balans vormt de basis van jouw gezondheid. Wie wil dat nou niet?
Hoe kom je aan genoeg variatie?
Een heel simpele richtlijn is: eet 35 soorten plantaardige voeding per week. Dan is de kans vrij groot dat je wel voldoende gevarieerde voedingsstoffen binnen krijgt. Simpele basisregel, groots resultaat.
Hoe je dat doet? Ik werk zelf graag met een weekmenu. Daar maak ik dan mijn boodschappenlijstje bij. En dan tel ik gewoon de hoeveelheid plantaardige voedingsmiddelen op mijn lijstje. Kom ik tekort? Dan vul ik de recepten aan met verse kruiden en met pitten en zaden.
Recepten vol groene variatie
Verse kruidenolie recept
Je hebt nodig:
1 bosje verse peterselie
1 bosje verse basilicum
1 bosje verse bieslook
Je doet:
Hak de kruiden fijn en meng ze met een flinke snuf zeezout, zwarte peper en 1 dl olijfolie extra vierge. Bewaar in een afsluitbare pot in de koelkast. Gebruik bij soepen, stoofpotten en salades als extra smaakmaker.
Gemengde pitten en zadenmix recept
Je hebt nodig:
2 handen zonnebloempitten
2 handen pompoenpitten
3 el gebroken lijnzaad
3 el sesamzaad
Flinke snuf echt zeezout
Je doet:
Meng ingrediƫnten en bewaar in een afsluitbare pot in de koelkast. Gebruik als garnering over soepen, stoofpotten, gestoomde groentes of verse fruitsalades.
Wat je nog meer kunt doen
Een van de dingen die je kunt doen om nog meer plantaardige variatie aan te brengen in jouw voeding is door zelf te plukken. In het wild. Of in je eigen tuin. Daar vind je van alles wat je niet in de winkel of supermarkt zult vinden.
Paardenbloem
Er is echt zo ontzettend veel dat je kunt eten uit de natuur! Een plantje dat iedereen wel kent, is de paardenbloem.
En die kan je eten. Sterker nog, de paardenbloem is supergezond.
Wat kan je er van eten
Vroege voorjaar: blad. bv door salade of stamppot. Voordat het heel bitter wordt.
April en mei: de hele bloeiende verse plant. Leuk die bloemblaadjes als decoratie! Een hele bloem is wat lastig weg te krijgen misschien.
Herfst: wortel.
Waarom is paardenbloem zo gezond?
In de herfst bevat de wortel veel inuline. Inuline is een prebiotische vezel. En dus een rijke voedingsbron voor jouw darmflora.
Paardenbloem bevat veel bitterstoffen. Dat zijn stoffen die ondersteunend werken bij de aanmaak van diverse verteringssappen. Je spijsvertering zal je dankbaar zijn!
Bitterstoffen ondersteunen ook je lever bij het ontgiften. Dus wil je graag een voorjaarsdetox doen? Volg gewoon een paardenbloemdieet. Grapje natuurlijk, maar 1 of 2 weken dagelijks wat paardenbloemblad bij je maaltijd kan zeker geen kwaad!
Nog even over die bitterstoffen. Van nature houden wij niet van de smaak bitter.
Groenten zoals witlof en andijvie worden zo gekweekt dat ze minder bitter smaken. Anders eten wij ze niet. Helaas bevatten ze daardoor ook minder bitterstoffen. Logisch toch? Hierdoor wordt je vertering en je ontgifting dus helaas ook minder ondersteund.
Kortom: plukken dat ding, nu het kan! Kijk wel even uit met bijvoorbeeld hondenuitlaatveldjes of van die fijne parkeerplaatsen langs de snelweg. Die zou ik even overslaan!