Ken je dat ? Dat je van bepaalde voeding enorme gasvorming krijgt? Bekende ‘boosdoeners’ zijn bijvoorbeeld uien en bonen. Vermijden dan maar? Nee beter van niet!
Dan ben je namelijk symptomen (gasvorming) aan het bestrijden. Maar je neemt de oorzaak niet weg. Sterker nog: je maakt het op langere termijn alleen maar erger.
Waar komt die gasvorming vandaan?
De voeding die jou hoogstwaarschijnlijk klachten geeft, is voeding waarin veel onverteerbare vezels voor de mens zitten.
Je hebt misschien wel eens gehoord dat je vezelrijk moet eten. Omdat dat goed is voor je ontlasting.
Dat is ook wel zo. Maar wat nog belangrijker is, en wat bijna nooit wordt genoemd, is dat het de voeding is voor je darmflora. Dat wordt ook wel prebiotische voeding genoemd. Voor mensen dus niet verteerbaar, voor darmflora heerlijk voedzaam voedsel.
Symptoombestrijding maakt het probleem steeds erger
Wanneer jouw darmflora niet op orde is, worden die vezels niet voldoende ‘gegeten’ en verteerd. Gevolg: klachten voor jou, zoals opgeblazen buik en gasvorming.
Stel je laat deze voeding weg. Dan verdwijnen jouw klachten ook ‘bij toverslag’. Weinig magisch aan hoor, dat is gewoon eenvoudig te verklaren!
Maar met het weglaten van deze voeding ben je wel jouw darmflora aan het uithongeren. De paar good guys die jouw darmen nog bevolken maak je het nu wel erg lastig.
Je maakt het probleem op langere termijn dus alleen maar groter. Je bevindt je in een neerwaarste spiraal en door jouw oplossing wordt dit steeds erger.
Wat je wel kunt doen bij gasvorming en opgeblazen buik
Wat je beter wel kunt doen, is het signaal dat je flora niet op orde is, serieus nemen.
Voedingsmiddelen die jou gasvorming geven zijn hoogstwaarschijnlijk juist de lekkernijen voor jouw darmbacteriën. Rustig aan opbouwen is dus een beter idee dan weglaten.
Je darmbacteriën eten vezels. En dan het liefst bepaalde soorten vezels. Die komen veel voor in o.a. de volgende voedingsmiddelen:
• zoete aardappel
• pompoen
• aardpeer
• ui
• knoflook
• prei
Hoe bouw je rustig op?
Het allerbelangrijkst is om goed te voelen. Om jezelf te kennen. Om de rust te nemen om even met jezelf te zijn na het eten en goed te voelen wat er in jouw buik gebeurt.
En begin dan met bijvoorbeeld 1 hap van de voeding die jou klachten geeft. De volgende keer dat je dit eet, neem je 2 happen etc. Op deze manier blijf je jouw darmflora voeden zonder dat je zelf klachten ondervindt. Maar laat het dus in geen geval helemaal uit je dieet. Want dan krijg je op de langere termijn alleen maar meer klachten!