Mijn oma kwam vroeger altijd met een pannetje kippensoep als mijn broertje of zusje of ik ziek waren. Heerlijk vond ik dat. En bovendien ook heel fijn als oma kwam . Ze bracht namelijk ook altijd zelfgebakken appeltaart mee. De lekkerste!

Ik was wel verbaasd dat mijn ouders dan een beetje gestresst deden. Als oma onverwacht langskwam. Nu begrijp ik dat wat beter 😉 .

Maargoed. Die kippensoep dus. Bij griep nam je kippensoep om weer beter te worden. Dat was vroeger normaal. Maar dan ging het ook wel over de kippensoep van vroeger. En niet over een blikje Unox.

Bottenbouillon is heilzaam

Bottenbouillon wordt in veel culturen als heilzaam gezien.

Bijvoorbeeld in de Chinese geneeskunde wordt bottenbouillon gebruikt voor het voeden en verwarmen van de vitale functies die de basis vormen voor je gezondheid: Jing, Qi, Xue en Wei Qi.

Door het drinken van bottenbouillon voedt je jouw botten, gewrichten, bloed(via het merg), nieren, voortplantingsorganen en je hersenen.  En dat is dus nogal wat. Als je dit zo leest wil je vast wel elke dag een bakkie. En bovendien is het superlekker!

Voor je spijsvertering is bottenbouillon ook een kadootje. De gelatine die in de bouillon zit helpt om je darmwand te herstellen en te beschermen.  Zie het maar als onderhoud van het huisje voor jouw flora. En dat is hard nodig voor heel veel mensen.  Zo zonde dat maar weinig mensen nog weten hoe extreem gezond dat is. En misschien nog wel belangrijker: hoe je het maakt!

Dat bottenbouillon heilzaam is bij griep, dat wist mijn oma al! Wijze vrouw die oma van mij, want de wetenschap heeft nu ook bewezen dat het heilzaam is: bepaalde witte bloedcellen blijven bij de slijmvliezen hangen en doden daar bepaalde virussen zoals verkoudheidsvirussen. Oma YOU ROCK!

Op kippenjacht

Om aan kippenbotten te komen zit er niets anders op dan kip te eten. Kies wel voor een biologische eko buitenkip. En zeker niet voor een kip uit de bio industrie.

Waarom?

De kip uit de bio industrie heeft troep gegeten op een onnatuurlijke manier. Alles om m maar zo snel mogelijk zo dik mogelijk te maken. Die troep krijg jij dan dus ook binnen.En als er iets is waar jouw darmbacterien niet van houden…
De kip uit de bio industrie heeft nauwelijks bewegingsruimte. Dat zorgt voor ziektes, en dus medicijngebruik voor die kippen. Nog meer troep in de kip. Bovendien zijn hun botten niet stevig omdat ze bijna niet bewegen. Dus los van de vervuiling met stoffen die je liever niet binnenkrijgt, zullen de botten van de bio kip ook veel minder goede stoffen bevatten.

Logisch toch? En ten slotte de diervriendelijkheid voor mij ook belangrijk. Het lijkt mij afschuwelijk dat een dier moet lijden omdat ik m zo nodig op wil (vr)eten.

En ja, een biologische buitenkip is duurder dan een kip uit de bio industrie. En dat is niet zo gek. Wij hebben ook kippen. En soms slachten we ze ook. En we eten de eieren. Echt niet te vergelijken met die van welke winkel dan ook. Maargoed.  Ze worden volledig biologisch gevoerd en ze scharrelen hun kostje bijeen op ons erf.  Als ik zie hoeveel kosten dat met zich meebrengt (de ruimte, het voesel, soms worden ze toch ziek, dan wekenlang de eieren weg gooien ) dan vind ik het echt niet raar dat je voor een goede kip EUR 20 betaalt. Maar dan heb je ook wat!

Goed tot zover het kippenverhaal. Terug naar de botten.

Op bottenjacht

Je kunt een hele kip in de oven bereiden en het vlees opeten. Bewaar de botten!

Als je bijvoorbeeld alleen maar kippenpoten eet, dan bewaar je de botten in de diepvries. Ik heb altijd een bottenzak in mn vriezer. Dat klinkt eigenlijk best gruwelijk. Maar het is gewoon een zak waarin ik kippenbotten bewaar totdat ik er voldoende heb om er bouillon van te trekken. Of totdat ik tijd of zin heb om bouillon te maken.

Je kunt de kip ook koken. Een beetje afhakelijk van hoe groot de kip is, kook je de kip in een klein uurtje in water. Als het vlees los laat haal je dat er af. Doe dan botten terug in het kookwater als basis voor je bouillon.

Het recept

Je neemt:

 

Een ruime soeppan

Botten van minimaal 1 biologische/eko/buitenkip

Een biologische ui , niet gepeld, in grove stukken.

Een biologische winterpeen in grove stukken

3 eetlepels biologische appelciderazijn

 

Je doet:

 

Doe de botten in de pan en zet ze net onder water.

Doe alle ingredienten erbij en zet de pan op een laag vuurtje.

En nu komt het moeilijkste: heb geduld!

Laat de pan zeker 4 uur, maar langer mag!, op dat lage vuurtje staan. Kijk elk uur even of er nog wat water bij moet zodat de botten onder staan.

Giet dan de bouillon door een zeef en gooi de botten en andere ingredienten weg.

Je bouillon is klaar!

Voeg grijs zeezout naar smaak toe. De bouillon smaakt vrij flauw. Door toevoegen van zeezout versterk je de smaak en smaakt ie ineens naar echte kippenbouillon . Surprise!!

Voeg het zout pas toe nadat de bouillon getrokken is. Anders kan het de onttrekking van mineralen uit de botten verhinderen.

Je kunt deze bouillon zo drinken, of bijvoorbeeld gebruiken als basis voor soep.

Je bewaart deze bouillon in de vriezer of een dag of 4 in de koelkast.

Zit er wel gelatine in?

Hoe weet je nou of er veel gelatine in je bouillon zit?

Laa de bouillon afkoelen en bewaar ‘m  in de koelkast. Kijk de volgende dag eens in je pannetje. Als de bouillon niet meer vloeibaar is, maar gelei achtig betekent het dat er veel gelatine in zit . En dat is precies wat je wil hebben.

Mijn ervaring is dat minder goede kippen ook minder goede bouillon geven: veel minder gelatine. Logisch toch?