Vind je het lastig om je een voorstelling te maken van je darmflora en haar leefomgeving? Een mooie analogie is om je darmflora te zien als jouw buiktuintje. Daarbij kan je een gezonde flora zien als een gezond oerwoud. Vol diversiteit. Met een rijkelijk flora- en fauna leven.
Een ongezonde flora, of ongezonde basis kan je vergelijken met een woestijn. Gortdroog, groeit en leeft bijna niets. De basis van mijn eigen darmflora is helaas te vergelijken met een woestijn. Als ik dus geen heel intensieve zorg geef aan mijn flora, dan groeit en leeft er niets.
Doordat ik de eerste 10 jaar van mijn leven dagelijks antibiotica moest slikken, is mijn flora veranderd in een woestijn. Dikke pech.Maar het heeft me wel gemaakt tot een ervaringsdeskundige bij uitstek 😉. Gelukkig is mijn situatie een uitzondering. En ik heb wel aangetoond dat je ook met een woestijn als basis balans kunt bereiken in je darmflora.
Wat is er allemaal belangrijk voor een florerende tuin met gezonde en sterke planten? En hoe vertaal je dat naar je darmflora?
Voorwaarden voor een gezonde tuin
1.Gezonde grond
Alles begint met de grond. Als een grond te droog is, als er een verkeerde zuurgraad is, als de grond te arm is (te weinig voedingsstoffen) of als er teveel ziekteverwekkers in de grond zitten of teveel pesticiden, dan is de kans op een gezonde florerende tuin erg klein.
2.Variëteit
Een gebied waarin alleen maar konijn leven wordt al snel kaalgevreten. Als je lang genoeg wacht komen er steeds meer konijnen en is er steeds minder voedsel beschikbaar. Is er meer varieteit in planten en dieren, en komt bijvoorbeeld ook de natuurlijke vijand van het konijn in het gebied voor, dan ontstaat er balans. En blijft het gebied een gezond en sterk ecosysteem.
3.Inheemse (passende) beplanting
Als je in Nederland vooral exotische planten in je tuin wil, dan moet je daar heel wat voor doen. Ze passen namelijk niet in ons klimaat en zullen niet ‘natuurlijk’(zonder tussenkomst van de mens) floreren. Probeer maar eens een paar palmbomen in je tuin te laten groeien zonder al te intensieve verzorging.
4.Water
Planten hebben water nodig om te groeien. Te weinig water zorgt voor ongezonde planten. En ongezonde planten zijn weer een makkelijke prooi voor ziekteverwekkers. In een droge grond voelen de ziekteverwekkers zich meer op hun gemak, zij worden dan sterker!
Voorwaarden voor een gezonde darmflora of microbioom
1.Gezonde darmen voor je microbioom
Je darmen vormen de behuizing van je darmflora. Is de kwaliteit van je darmwand niet goed, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat de opname van voedingsstoffen minder goed gaat. Dat er daardoor voeding te lang in de darmen blijft ‘hangen’waardoor rotting en gisting ontstaat. Of waarin een schimmelovergroei ontstaat. Ja dat klinkt niet zo lekker, maar dat is wel wat er gebeurt. En dat is geen prettige omgeving voor je darmflora.
2. Variëteit in je darmflora
Hoe gevarieerder hoe sterker je flora is. Elk plantje en beestje heeft een eigen functie en ze hebben elkaar onderling nodig. Hoe meer functies en onderlinge verbondenheid, hoe sterker het systeem van je flora. Als er dan een keer een plantje of beestje ziek wordt of het niet overleeft dan zijn er voldoende anderen die de functie daarvan kunnen opvangen.
3.Passende beplanting in je microbioom
Elk individu heeft een unieke samenstelling van de darmflora. Zo uniek als een vingerafdruk. Een verkeerde samenstelling is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de flora. Dit is een van de redenen waarom het niet aan te raden is om zomaar een probioticum te gaan slikken. Met een probioticum vul je de good guys, de probiotische bacterien van je flora, aan.
Commercieel verkrijgbare probiotica zijn gedifferentieerd naar doelgroep. Zo bestaat er bv een probioticum voor zwangeren. Dat klinkt in theorie best mooi, maar het is echt niet zo dat alle zwangeren ineens dezelfde samenstelling hebben van hun darmflora. Was het maar zo simpel. Sterker nog: in mijn praktijk heb ik ook wel eens een probioticum voor zwangeren voorgeschreven aan een man ! Vraag me nog steeds af of hij misschien stiekem zwanger was 😉.
4.Water voor je darmflora
Een te droog milieu in je darmen vormt een walhalla voor bad guys . Zij worden groter in aantal en sterker, waardoor de good guys het onderspit delven. Andersom: geef je je buiktuinplantjes voldoende water, dan zullen zij floreren en sterker worden dan de badguys. Het is echt een kwestie van het juiste evenwicht. Een goede balans tussen goede en slechte microben, voor een gezond microbioom.
Dus: vind je het lastig om je voorstelling te maken van wat jouw darmflora is en wat er in de basis is om een gezonde flora in balans te houden? Denk dan aan dat oerwoud dat floreert in jouw darmen. Dat gezonde grond (darmen), voldoende varieteit (verschillende soorten microben/good guys), passende beplanting (jouw darmflora is uniek!) en voldoende water nodig heeft.