Is gezonde voeding nou echt zo ingewikkeld?
Zie jij soms ook door de bomen het bos niet meer?
Wat is nou gezonde voeding? Wat zijn superfoods? Krijg je wel alle vitamines en mineralen binnen?
De voedingswetenschap is bezig om voeding te reduceren tot de stofjes die er in te vinden zijn. Vitamines mineralen, spore elementen.O ja, eiwitten, vetten koolhydraten. Zal ik doorgaan?
Tijdens mijn studie heb ik me daar ook helemaal in verdiept. Ik kende idioot veel voedinsgmiddelen, en wat er allemaal in zat. O ja, en ook nog eens wat je nodig hebt.
Maargoed. Dan doen we dus net alsof je als mens een soort black box bent. Je gooit er in wat nodig is en dan komt het wel goed.
Maar niets is minder waar. Het is veel complexer dan dat. Het is dan ook veel te veel om als mens allemaal te bevatten. Of te willen controleren.
Vergeet vitamine whatever
Hoe ga je dan wel met gezonde voeding om? Als je nou eerst het beeld van die vitamines en mineralen durft los te laten. Vraag je vooral niet af of je wel voldoende vitamine whatever binnenkrijgt.
Verleg je aandacht eens naar jouw darmflora.
Als je namelijk eet voor een gezonde flora, dan zitten er automatisch voldoende vitamines en mineralen in je voeding.
En als je flora gezond is, dan is de kans dat je darmen gezond zijn ook veel groter. En daarmee ook de kans dat je al die stofjes ook nog eens kunt opnemen in je lichaam.
Als je de volgende formule voor gezonde voeding toepast, kan je al het andere lekker vergeten. Keep it simpel, maar wel lekker 😉.
Formule voor gezonde voeding
1. Kies voedsel dat al in de oertijd werd gegeten: dan past het zeker bij onze genen. Denk aan noten, zaden en bessen. Wortels en knollen. En koolsoorten als rode kool en spruitjes.
2. Kies seizoensgroenten. Ze groeien niet voor niets in een bepaald seizoen. Alles wat in ons klimaat groeit, past ons. Wij ‘groeien’zelf eigenlijk ook gewoon in ons klimaat.
3. Kies voedsel dat genoeg gunstige voedingsstoffen als vitamines, mineralen en anti-oxidanten bevat. Is dat te ingewikkeld? Afwisseling in biologische seizoens groenten en fruit does the trick!
4. Laat genetisch gemanipuleerd of geraffineerd/industrieel bewerkt voedsel staan. Je flora raakt er van in de war!
5. De schadelijkheid van voedsel zit ‘m ook in de hoeveelheid. Misschien kan je een scheutje melk in de koffie prima verdragen, maar krijg je last van 2 koffie verkeerd op een dag!
6. Houd rekening met jouw eigen allergieen of voedselintoleranties. Laat alle voeding die jou last bezorgt, weg.
7. Eet de juiste voeding voor je flora. Gefermenteerde voeding vult probiotische bacterien aan. Vezelrijke voeding voedt de goede darmbacterien!