PuurPlien https://www.puurplien.nl Wed, 18 Aug 2021 15:14:35 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.3 https://www.puurplien.nl/wp-content/uploads/2018/10/cropped-PuurPlien-Favicon@32x-1-1-150x150.png PuurPlien https://www.puurplien.nl 32 32 Hoe een gezonde darmflora je helpt aan blije gevoelens https://www.puurplien.nl/hoe-een-gezonde-darmflora-je-helpt-aan-blije-gevoelens/ Fri, 27 Aug 2021 09:10:13 +0000 https://www.puurplien.nl/?p=3638 Wat nou als sombere gevoelens niet in je hoofd, maar in je buik ontstaan? Om precies te zijn in je buikbrein? In dit blog lees je  hoe essentieel onze darmflora is bij de aanmaak van ‘blije stofjes’ zoals serotonine. “Door lief te zijn voor je flora krijg je lieve gevoelens en gedachten terug.” Je kunt met voeding je darmflora in balans brengen. Die is tenslotte verantwoordelijk voor de aanmaak van 90 procent van de serotonine in je lichaam. Gut feeling Het zit niet tussen je oren – nou ja, een beetje. Ik heb het over emoties en gedachten. We denken meestal dat een depressie in het hoofd ontstaat. Maar wist je dat er in jouw darmen veel meer zenuwcellen zitten...

Het bericht Hoe een gezonde darmflora je helpt aan blije gevoelens verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Wat nou als sombere gevoelens niet in je hoofd, maar in je buik ontstaan? Om precies te zijn in je buikbrein? In dit blog lees je  hoe essentieel onze darmflora is bij de aanmaak van ‘blije stofjes’ zoals serotonine. “Door lief te zijn voor je flora krijg je lieve gevoelens en gedachten terug.”

Je kunt met voeding je darmflora in balans brengen. Die is tenslotte verantwoordelijk voor de aanmaak van 90 procent van de serotonine in je lichaam.

Gut feeling

Het zit niet tussen je oren – nou ja, een beetje. Ik heb het over emoties en gedachten. We denken meestal dat een depressie in het hoofd ontstaat. Maar wist je dat er in jouw darmen veel meer zenuwcellen zitten dan in je hoofd? Dit wordt ook wel je buikbrein genoemd. En dat buikbrein kan voelen, denken en herinneren. Gaaf hè! Heb je zomaar ineens een heel nieuwe gevoels- en gedachtenwereld erbij.

Dus de vlinders in je buik bij verliefdheid of de buikpijn bij stress zijn niet alleen maar mooie woorden of verzinsels, ze bestaan écht. En die kriebels als je heel hoog schommelt? Het zijn allemaal activiteiten van een enorm groot zenuwstelsel. Jouw buikbrein. En wat dacht je van gut feeling? Of intuïtie? Hallo buikbrein, dank voor je intelligentie!

Serotonine en een gezonde darmflora

Een gezonde darmflora is verantwoordelijk voor de aanmaak van een groot deel van je ‘blije stofjes’. En wat zo handig is: ze worden geproduceerd op de plek waar ze gebruikt worden. In je buik gemaakt en gebruikt door je buikbrein. Je lichaam is zo efficiënt.

Een voorbeeld: 90 procent van de serotonine in jouw lichaam wordt door je flora gemaakt. Serotonine is een stofje dat de boodschappen tussen je zenuwcellen doorgeeft. Ik noem serotonine een ‘blij stofje’, want het heeft een enorme impact op hoe jij je voelt. Bij voldoende serotonine in je lichaam voel jij je prettig, veilig, gelukkig. Bij te weinig serotonine ervaar je gevoelens van stress, onveiligheid en angst én depressieve gevoelens.

Zo breng je jouw darmflora in balans

Door onze westerse leefstijl hebben helaas velen geen gezonde darmflora. Een flinke dosis stress of het gebruik van medicatie zoals antibiotica is killing voor je flora. En er is nog veel meer wat de gezondheid ervan beïnvloedt.

Hoog tijd dus om extra aandacht aan je darmflora te besteden. Het is absoluut niet nodig om hiervoor dure supplementen te slikken. Je kunt met voeding je darmflora in balans brengen. Die is tenslotte verantwoordelijk voor de aanmaak van 90 procent van de serotonine in je lichaam.

  1. Eet dagelijks gefermenteerde producten. Hiermee breng je nieuwe bacteriën in je darmen en maak je jouw flora sterker. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, kombucha en zuurkool.
  2. Drink minimaal 1,5 à 2 liter water per dag. Je flora gedijt in een vochtig milieu.
  3. Eet voldoende prebiotische voeding zoals volle granen en ongeschilde groenten en fruit. Pompoen, aardpeer en zoete aardappel bevatten veel prebiotische vezels.
  4. Vermijd geraffineerde en bewerkte voeding. Kies alleen voeding zoals de natuur het bedoeld heeft.
  5. Beweeg! Je darmen, en dus je darmflora, gedijen bij beweging.

Wil je ontdekken hoe het gesteld is met jouw darmflora? Ik heb als missie om mensen te begeleiden naar een gezonde flora. Verdiep je in de gezondheid van jouw darmflora door het volgen van het gratis webinar.

Het bericht Hoe een gezonde darmflora je helpt aan blije gevoelens verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Gezonde zalige zomerdrankjes https://www.puurplien.nl/gezonde-zalige-zomerdrankjes/ Fri, 20 Aug 2021 12:36:47 +0000 https://www.puurplien.nl/?p=3672 Je weet vast wel dat alcohol en andere suikerhoudende drankjes niet goed voor je zijn. Maar ze zijn zo lekker! En wanneer het van dat zalige zomerse weer is dan is het idee van een terrasje met een ijskoude rose of een lekker koud biertje ook wel erg aanlokkelijk. Wat dan wel? In dit artikel deel ik twee supergezonde en heerlijke drankjes met je die jou de frisdrankjes en wijntjes met gemak laten vergeten. Wat je beter niet drinkt Alcohol maar ook de alcoholvrije variant  kan je beter laten staan. Die nul procent biertjes zitten vol met suiker dus ook dat is niet zo’n fantastisch alternatief. Dacht jij nou net goed bezig te zijn met je alcoholvrije biertje? Tja. Het...

Het bericht Gezonde zalige zomerdrankjes verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Je weet vast wel dat alcohol en andere suikerhoudende drankjes niet goed voor je zijn. Maar ze zijn zo lekker! En wanneer het van dat zalige zomerse weer is dan is het idee van een terrasje met een ijskoude rose of een lekker koud biertje ook wel erg aanlokkelijk.

Wat dan wel? In dit artikel deel ik twee supergezonde en heerlijke drankjes met je die jou de frisdrankjes en wijntjes met gemak laten vergeten.

Wat je beter niet drinkt

Alcohol maar ook de alcoholvrije variant  kan je beter laten staan. Die nul procent biertjes zitten vol met suiker dus ook dat is niet zo’n fantastisch alternatief. Dacht jij nou net goed bezig te zijn met je alcoholvrije biertje? Tja. Het is wel minder slecht voor je gezondheid dan het gewone biertje, maar het kan nog veel beter! Dus behalve natuurlijk als je het ECHT goed smaakt zou ik zeggen, lekker laten staan dat alcoholvrij.

Ook sapjes zijn niet je van het. Oke, wel weer beter dan dat biertje, maar nog steeds niet fantastisch. Bij sap worden de vezels van de vrucht verwijderd. Hierdoor krijg je relatief veel suikers binnen zonder dat de benodigde vezels mee komen. En dat is zonde. Want van die vezels, daar worden jouw darmbacterien juist zo gelukkig van. Dus kies niet alleen voor het sap, maar voor de hele sinaasappel. Zonder schil uiteraard!

Maarja, een hele sinaasappel maakt niet zo’n lekker en gezellig drankje. En zie jij jezelf al een hele sinaasappel bestellen op een terras ?

Wat dan? De hele avond aan de spa rood? Bleh! Gelukkig zijn er voldoende lekkere alternatieven die niet alleen lekker zijn, maar die ook nog eens GOED voor je zijn!

Dus in plaats van lekker en slecht, drink je lekker en goed. Kijk, daar word ik dan weer blij van. Dat iets lekkers dat je naar binnen kiepert ook nog eens goed is voor je gezondheid.  Wel eens van cold brew en kombucha gehoord? Mijn zomertoppers voor thuis of op het terras!

Cold brew

Cold brew is gemaakt met groene thee. Misschien wist je al dat groene thee veel gezondheidsvoordelen heeft omdat het antioxidanten bevat?

Antioxidanten

Antioxidanten gaan veroudering tegen. Ze neutraliseren de werking van vrije radicalen.
Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die vrijkomen bij alle processen die zich afspelen in je lichaam. Het zijn afvalstoffen of restproducten. En dat is niet erg, het hoort bij het leven, en dus bij het ouder worden.

De vrije radicalen spelen op hun beurt ook weer een rol in jouw lichaam, bijvoorbeeld bij bestrijding van virussen. En jouw lichaam is een prachtig systeem dat de meeste vrije radicalen al neutraliseert zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Vrije radicalen vormen zich niet alleen door de natuurlijke processen in je lichaam, maar ook door de blootstelling aan bv omgevingsfactoren, verkeerde voeding en medicijngebruik. In de wereld waar wij in leven is het dus vrij aannemelijk dat je blootstaat aan te veel vrije radicalen.

Wanneer je te veel vrije radicalen in je lichaam hebt, kan je lichaam dat niet meer goed zelf regelen. En dan kunnen ziektes ontstaan. Dus wat extra antioxidanten toevoegen kan helemaal geen kwaad.

Het is een beetje kort door de bocht, maar misschien voor jou net voldoende interessant om het eens te gaan proberen. En denk nou niet dat je jaren jonger wordt als je dagelijks liters groene thee drinkt! Bovendien: groene thee bevat ook cafeine. Dus alleen daarom al is het geen goed idee om er liters van weg te werken.

Maar alle kleine beetjes helpen. Dus gun jezelf die extra antioxidanten om af te rekenen met het teveel aan afvalstoffen!

Je kunt op veel manieren jouw lichaam ondersteunen om het te ontdoen van afvalstoffen. Niet alleen door het drinken van antioxidanten, maar bijvoorbeeld met een zachte detox. Hoe je dat kunt doen lees je hier.

Waarom is cold brew zo gezond

Cold brew is mijn meest recente ‘ontdekking’ en wat ben ik hier blij mee!
Cold brew is koud getrokken groene thee. En het leuke is dat deze manier van ‘brouwen’veel meer antioxidanten oplevert dan wanneer je warme thee zet. Dus de positieve effecten van groene thee worden in de cold brew nog veel groter!

Recept cold brew

Je kunt online allerlei ingewikkelde methodes vinden. Moet je niet doen! Veel te veel gedoe. Volg gewoon mijn recept en je hebt in een handomdraai, en wat uurtjes geduld, een perfecte cold brew.
Dit recept is mijn absolute favoriet als het om cold brew gaat. Je kunt zelf eindeloos gaan varieren. Als je maar groene thee gebruikt en verder alleen natuurlijke ingrediënten.

Je hebt nodig:
1-2 el groene thee
1-2 el witte thee
Optioneel 1-2 el ‘smaakmaker ’ik gebruik gedroogde rozenblaadjes. Maar dit kan echt van alles zijn.

Je doet:
Doe de losse thee in een papieren theezakje . Of een herbruikbaar thee ding.
Doe het zakje in een grote kan en overgiet met koud kraanwater.
Zet minimaal een nacht in de koelkast en voila! Kind kan de was doen.

Alternatieven

Wil je nog sneller klaar zijn? Gebruik dan een kant en klaar theezakje met groene thee en voeg daar nog een thee met smaak aan toe. Kies uiteraard wel voor natuurlijke smaken van bv bloemen of specerijen De tension tamer of kamille lavendel van Celestial Seasons gebruiken wij veel!

Smaakjes inspiratie

Ik ben dol op de rozenblaadjes, maar je kunt werkelijk van alles aan je thee toevoegen, denk aan:
kamille
lavendel
lindebloesem
vlierbloesem
marrokaanse munt (die van de thee)
pepermunt

Doe het wel in een zakje en leg daar een knoop in. Anders zit je cold brew vol met stukjes en dat is dan weer echt niet lekker!

Kombucha

Een ander verfrissend drankje waar je jouw lijf blij mee maakt, is Kombucha. Kombucha is hip. En hopelijk blijft dat zo. Het is een gefermenteerde thee drank en door het fermentatieproces vormen zich probiotische bacteriën in de kombucha.

Deze probiotische bacteriën zijn supergezond. Ze ondersteunen je darmflora zodat deze sterker en gezonder wordt.
En dat wil je! Want een gezonde darmflora speelt DE rol in jouw overall gezondheid.

Waarom  jouw flora zo belangrijk is

Zomaar een paar dingen uit de lange lijst die jouw flora voor je doet:

– Bepaalt voor 90% het functioneren van je immuunsysteem.
– Zorgt voor een gezond gewicht
– Zorgt voor goede nachtrust
– Helpt helder denken
– Maakt 90% van je serotonine aan. Het happy stofje. Interessant? Lees hier meer over hoe je darmflora jouw gevoelsleven beinvloedt.

Dus genoeg redenen om je darmflora te gaan verzorgen. En daar begin je eenvoudig mee door het drinken van Kombucha. Het is verkrijgbaar bij ongeveer elke bio winkel en op de wat hippere terrassen staat het ook gewoon op de kaart.

Het is verkrijgbaar in verschillende smaken, zodat jij jouw eigen favoriet kunt kiezen. Weet wel dat Kombucha zurig smaakt . En dat is de bedoeling. Door het fermentatieproces komen er melkzuren vrij. Hoe langer gefermenteerd, hoe meer gezonde bacterien en hoe zuurder de smaak.  Drink je voor het eerst Kombucha? Misschien is het een idee om het te mengen met wat water. Zo wordt de smaak minder zurig en kan je daar aan wennen.

Je kunt Kombucha ook prima zelf maken. Dat vergt wel wat handigheid en gaat te ver om in dit artikel te bespreken.

Wil je graag weten wat je nog meer kunt doen voor jouw darmflora? Ik geeft regelmatig gratis webinars hierover. Hier vind je meer informatie en kan je je aanmelden.

Top tips voor zomerdrankjes

Tip: Niet te veel koud drinken!

Cold brew en Kombucha zijn koude drankjes. En die zijn nou eenmaal erg lekker en verfrissend. Maar realiseer je wel dat een koude plens in je maag jouw verteringsvuurtje dooft. En dat heeft dus niet zo’n positieve impact op je vertering.

Dus een glaasje kan prima. En 2 ook nog wel. Maar ga er geen liters van wegtrekken tijdens de maaltijd. Daar doe je jouw lichaam uiteindelijk geen plezier mee. Heb je nog meer dorst? Kies dan gewoon kraanwater op kamertemperatuur.

Tip: Serveertips

Het oog wil ook wat! Een feestelijk uitziend glas geeft veel meer drinkplezier dan dat je zo uit de fles drinkt .

Serveer je drankje dus met een takje kruiden zoals munt of tijm. Je kunt ook vers fruit in of aan je glas doen. Denk aan een schijfje sinaasappel of citroen. Een aardbei in je glas ziet er ook mooi uit en geeft nog extra smaak.

Zo kan je eindeloos varieren en ontdekken wat jij het lekkerst vindt.

CHEERS!

Het bericht Gezonde zalige zomerdrankjes verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Supergezond en makkelijk recept voor roomijs https://www.puurplien.nl/supergezond-en-makkelijk-recept-voor-roomijs/ Fri, 13 Aug 2021 03:29:38 +0000 https://www.puurplien.nl/?p=3677 Ben jij een ijsfan? Ik niet! Je mag me voor van alles wakker maken, maar ijs hoort daar gewoon niet bij. Dat geldt niet voor mijn man en jongste zoon. Die eten het liefst ijs als ontbijt, lunch en diner. Nou is het vast niet nodig dat ik je vertel dat dit niet zo gezond is. Maar ik doe het lekker toch ! Gelukkig bestaat er ook gezond ijs! WAT? Ja echt! En dan bedoel ik niet ijs met minder suiker, of minder vet ofzo. Dit gaat niet over minder ongezond ijs, maar echt over gezond ijs. Daarvoor ga ik mijn supereasy recept voor gezond ijs met je delen. Het ijs in dit recept wordt gebunkerd door mijn gezin. En...

Het bericht Supergezond en makkelijk recept voor roomijs verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Ben jij een ijsfan? Ik niet! Je mag me voor van alles wakker maken, maar ijs hoort daar gewoon niet bij. Dat geldt niet voor mijn man en jongste zoon. Die eten het liefst ijs als ontbijt, lunch en diner.

Nou is het vast niet nodig dat ik je vertel dat dit niet zo gezond is. Maar ik doe het lekker toch !

Gelukkig bestaat er ook gezond ijs! WAT? Ja echt!
En dan bedoel ik niet ijs met minder suiker, of minder vet ofzo.

Dit gaat niet over minder ongezond ijs, maar echt over gezond ijs.

Daarvoor ga ik mijn supereasy recept voor gezond ijs met je delen.

Het ijs in dit recept wordt gebunkerd door mijn gezin. En als niet-ijsfan vind zelfs ik het ook erg lekker.

Het ijs is ook nog eens supermakkelijk om te maken, dus ik zou zeggen aan de slag!

 

O ja, heb jij een allergie of overgevoeligheid voor zuivel, suiker of gluten? Dit ijs is zuivelvrij, suikervrij en glutenvrij. En ik beloof je : het is ECHT LEKKER!

Recept roomijs

Je hebt nodig:

1 rijpe avocado zonder schil en pit
2 handen blauwe bessen diepgevroren
2 handen mangostukjes diepgevroren

Je doet:

Doe alle ingredienten in de blender.
Heb je een blender met ijsstand, gebruik deze dan. Heeft jouw blender geen ijsstand? Laat m dan niet te lang draaien om te voorkomen dat jouw ijs ‘heet’ wordt door de hoge wrijvingsweerstand.
Laat de blender net zo lang draaien tot je een mooie ijsconsitentie hebt.

En gaat het niet zoals je wil

Soms gaat het niet helemaal zoals je voor ogen had. Dat gebeurt mij ook wel eens (regelmatig). D

Daarom deel ik hier een paar onhandigheden die mij zijn overkomen met de oplossingen er bij!

Ijs te dun/waterig

Voeg nog een extra avocado toe om je ijs romiger te maken.
Of voeg een bevroren banaan toe voor extra romigheid
Het kan ook zijn dat het fruit niet goed bevroren was waardoor je ijs al aan het smelten is voordat het klaar is. Let daar de volgende keer beter op.

Bewaren

Nee je kunt dit ijs niet in de vriezer bewaren. Je kunt het natuurlijk wel doen, maar wordt het niet lekkerder op. Maak dus niet teveel want dan krijg je gegarandeerd buikpijn. Of brainfreeze.

Variatie

• Hou je van chocola? Voeg dan een eetlepel rauwe cacao of cacaonibs toe voordat je gaat blenderen.
• Pina coloada ijs: Blendeer 1 avocado met bevroren stukjes ananas en mango en voeg bevroren ijsblokjes van kokosmelk toe.
• Een lekkere touch krijg je door een paar blaadjes fijngesneden munt aan je ijs toe te voegen.
• Voor een pittige bite voeg je een theelepel rode peperflakes en een snuf echt zeezout toe.

Waarom dit ijs gezond is?

Behalve dat fruit vitamines en vezels bevat, zijn de basis ingredienten ook nog eens goed voor je omdat:

Blauwe bessen

Jaja, ze bevatten veel suikers die bessen. En dat geldt voor alle bessen. Maar die suikers bestaan vooral uit oligosacchariden (lange ketens van meervoudige suikers) en daar worden je goede darmbacterien helemaal wild van.
Ook bevatten ze veel anti-oxidanten. En das fijn als je niet te snel oud wil worden. Spreekt mij wel aan.
Meer over antioxidanten lees je hier.

Avocado

Elke dag een avocado is geweldig goed voor je darmen en darmflora. En is daardoor ook gunstig voor o.a. gewichtsbeheersing en een sterk immuunsysteem.
Een interessant onderzoek dat gepubliceerd is in the Journal of Nutrition, zegt het volgende over het eten van avocado’s:

Dagelijks een avocado in het dieet leidt tot rijkere darmflora met een grotere diversiteit van darmbacteriën.

Nog een leuk weetje: de avocado is een vrucht en hoort tot de familie van de bessen. Logisch dus dat avocado goed is voor je darmflora 😊. Zei ik toch? Dat bessen goed voor je flora zijn!

Mango

Behave vezels, vitamines en mineralen heeft ook de mango nog een heel ander positief effect op je gezondheid. In de AyurVeda wordt gekeken naar je constitutie en op basis daarvan wordt specifieke voeding aangeraden die goed is voor jouw dosha (constitutie type).

Welke dosha je precies bent, is best wel ingewikkeld. Het fijne van de mango is dat deze vrucht goed is voor elke dosha. Je hoeft er dus niet zo bij na te denken om ‘m te eten. O, ja de mango is natuurlijk ook gewoon heel erg lekker!

hoe gezond jouw darmflora is en wat je kunt doen om er goed voor te zorgen? Ik geef regelmatig gratis webinars hier over. Kijk hier voor de eerstvolgende datum!

 

Het bericht Supergezond en makkelijk recept voor roomijs verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Ondersteun het zelfreinigend vermogen van je lymfe https://www.puurplien.nl/ondersteun-het-zelfreinigend-vermogen-van-je-lymfe/ Fri, 06 Aug 2021 11:39:22 +0000 https://www.puurplien.nl/?p=3666 Jouw lichaam beschikt over heel veel eigen detox systemen. En dat is maar goed ook. Door te leven produceert jouw lichaam automatisch afvalstoffen. Je zou toch al die zooi moeten blijven rondzeulen. Echt. Reuzevermoeiend. Daar heeft moeder natuur al lang iets op bedacht. Wist je dat jouw lichaam zelf allerlei reinigingssystemen heeft? Zelfreinigingssytemen, een paar voorbeelden Snot Zo zorgt snot ervoor dat je lichaam allerlei ziekteverwekkers eruit kan gooien die via je ademhalingssysteem naar binnen proberen te dringen. Lang leve snot dus! Adem Met je uitademing gooit je lichaam de CO2 eruit die ontstaat als je leeft. Geef dus niet alleen die koeien de schuld 😉! Maargoed, die CO2 eruit is best handig, anders verzuur je. En als je lichaam...

Het bericht Ondersteun het zelfreinigend vermogen van je lymfe verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Jouw lichaam beschikt over heel veel eigen detox systemen. En dat is maar goed ook. Door te leven produceert jouw lichaam automatisch afvalstoffen. Je zou toch al die zooi moeten blijven rondzeulen. Echt. Reuzevermoeiend. Daar heeft moeder natuur al lang iets op bedacht. Wist je dat jouw lichaam zelf allerlei reinigingssystemen heeft?

Zelfreinigingssytemen, een paar voorbeelden

Snot

Zo zorgt snot ervoor dat je lichaam allerlei ziekteverwekkers eruit kan gooien die via je ademhalingssysteem naar binnen proberen te dringen. Lang leve snot dus!

Adem

Met je uitademing gooit je lichaam de CO2 eruit die ontstaat als je leeft. Geef dus niet alleen die koeien de schuld 😉! Maargoed, die CO2 eruit is best handig, anders verzuur je. En als je lichaam te zuur wordt dan ga je dood. En ook dat is hartstikke functioneel. Bij een zuurtegraad die te veel afwijkt, verlopen allerlei fysiologische processen niet meer (goed).

Urine

Zuren worden bijvoorbeeld ook uitgescheiden via je nieren en je urine.

Darmen

Je darmen produceren ontlasting. Ja duh dat weet toch iedereen! Maar wist je dat ook je darmen over een soort zelfreinigend vermogen bezitten? Hoe dat werkt, daar lees je hier meer over.

 

Deze 4 systemen zijn je waarschijnlijk wel bekend. Een minder bekend, maar zeer belangrijk ontgiftingssysteem van je lichaam is je lymfatisch stelsel.

 

Wat is het lymfatisch stelsel

Weet je wat zo fijn is? Ons lichaam kan het allemaal zelf! Dat lymfestelsel bijvoorbeeld detoxt zich helemaal suf.
Het lymfestelsel is net als je bloedvatstelsel ook een vaatstelsel en het loopt parallel aan elkaar. Het lymfestelsel is indrukwekkend groot: Het is 2x zo lang als het bloedvatstelsel. Ja WOW he?

Het lymfevocht dat ook wel gewoon lymfe wordt genoemd, bevindt zich in die vaten. Het vervoert ook stoffen net als de bloedvaten. Het vervoert en verwerkt afvalstoffen, beschadigde lichaamscellen en ongunstige indringers en ziekteverwekkers.
De lymfe haalt deze op door je hele lichaam heen. Het maakt die stoffen onschadelijk en voert ze af. Het lymfestelsel werkt dus als een filter en reinigingsdienst van het lichaam en is een belangrijk onderdeel van het afweersysteem.

Lymfe maakt onschadelijk en evoert af. Ultiem ontgiften dus!

Kan je jouw lymfe ondersteunen?

Je lymfesysteem werkt goed zolang de lymfe er goed doorheen stroomt.
Er zijn enorm veel dingen die je kunt doen om je lymfatsich systeem in beweging te zetten. In dit blog geef ik je 2 supereenvoudige tips met groots effect!

1.Ribbenkast bewegen

De ribbenkast is een enorme lymfatische pomp en essentiëel voor de doorvoer van lymfevocht. Die ribbenkast beweegt op en neer door? Juist! Rustig en diep in- en uitademen.

 

Hoe je dat doet?

Inademen:
Adem eerst richting je buik, daarmee til je je ribbenkast op. Laat je longen zich daarna verder in de breedte vullen waardoor er ook druk naar buiten ontstaat op je ribbenkast.

Uitademen:
Laat je adem rustig naar buiten vloeien en blaas het laatste restje met een beetje kracht eruit. Zo kan jouw ribbenkast maximaal omlaag zakken.

 

Maak er een goede gewoonte van door dagelijks 3 momenten in te plannen voor 10 x diep in-en uitademen.

Bijvoorbeeld direct na het wakker worden, voor de lunch en ‘s avonds voor het slapen gaan.

Focus je tijdens het in- en uitademen op het lymfevocht dat in beweging wordt gezet en door de lymfevaten wordt gestuwd.

2. Zelf bewegen

Wat je ook kunt doen om je lymfe in beweging te houden, is dagelijks zelf bewegen. Als je intensief beweegt dan ga je transpireren en daarmee verwijder je ook afvalstoffen uit je lichaam. Dubbele bonus!

Tijdens onze detox programma’s besteden we aandacht aan nog meer leefstijl gewoontes ter bevordering van van je ontgifting zoals bijvoorbeeld je lymfe.

Het bericht Ondersteun het zelfreinigend vermogen van je lymfe verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Ontgiften en uitscheiden, help je lichaam een handje https://www.puurplien.nl/ontgiften-en-uitscheiden-help-je-lichaam-een-handje/ Fri, 30 Jul 2021 09:59:43 +0000 https://www.puurplien.nl/?p=3652 In onze Westerse wereld krijgt je lichaam ongemerkt dagelijks te maken met  toxische belasting. Ontdek hoe je jouw lichaam ondersteunt bij het ontgiften en uitscheiden van het gif dat zich ophoopt. Detoxen is geen luxe. Vandaag de dag zijn er 80.000 chemische stoffen in gebruik die 100 jaar geleden nog niet bestonden! Toxische belasting Als ik het heb over slechte invloeden dan bedoel ik alle dingen die niet goed voor je zijn. En dat zijn er veel, op allerlei vlakken. Als iets niet goed is voor je dan vormt het een te grote belasting voor jouw systeem om er goed mee om te kunnen gaan. Je kunt dat ook wel toxisch noemen. Toxisch klinkt misschien wel heftig, maar denk daarbij...

Het bericht Ontgiften en uitscheiden, help je lichaam een handje verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
In onze Westerse wereld krijgt je lichaam ongemerkt dagelijks te maken met  toxische belasting. Ontdek hoe je jouw lichaam ondersteunt bij het ontgiften en uitscheiden van het gif dat zich ophoopt.

Detoxen is geen luxe. Vandaag de dag zijn er 80.000 chemische stoffen in gebruik die 100 jaar geleden nog niet bestonden!

Toxische belasting

Als ik het heb over slechte invloeden dan bedoel ik alle dingen die niet goed voor je zijn. En dat zijn er veel, op allerlei vlakken. Als iets niet goed is voor je dan vormt het een te grote belasting voor jouw systeem om er goed mee om te kunnen gaan. Je kunt dat ook wel toxisch noemen.

Toxisch klinkt misschien wel heftig, maar denk daarbij niet meteen aan een flesje rattengif. Je kunt het veel dichter bij huis zoeken. Het kan bijvoorbeeld zijn de vervuilde lucht die je inademt of de bewerkte voeding die je eet die conserveringsmiddelen bevat of pesticideresten.  Denk je dat het wel meevalt? Realiseer je dan dat je dat er vandaag de dag zo’n 80.000 chemische stoffen in gebruik zijn die 100 jaar geleden nog niet bestonden.

Ik vind  dat heftig.

En die toxische belasting zorgt voor veel ongemak. Een daarvan is vermoeidheid. Stel je eens voor dat je de hele dag een zak vol afval met je moet meezeulen. Zonde van je energie!

Je lichaam beschikt gelukkig over ontgiftings en uitscheidingssytemen waarmee je de boel lekker opruimt. Maar wij zijn wel gebouwd op een bepaalde hoeveelheid toxische stoffen om op te ruimen en uit te scheiden.
Nou is er niet zomaar even iets te doen aan de lucht die je inademt. Ook op stel en sprong verhuizen naar een bosrijke omgeving doe je niet zomaar even.

Gelukkig zijn er genoeg dingen die je wel direct kunt doen om die toxische ballast te verminderen. Je kunt natuurlijk een detox doen, maar met een paar eenvoudige aanpassingen aan jouw leefstijl kan je ook al mooie stappen maken. En wat je daarvan merkt? Behalve dat je  algehele gezondheid beter wordt, merk je het vrij snel aan een mooiere huid, helderder hoofd en meer energie. Ik zou het voor minder doen!

Minder belasting

Waar je makkelijk zelf iets aan kunt doen is wat je in je mond stopt.
Daarmee kan je direct jouw toxische belasting verminderen.
En ik denk eigenlijk dat ik het niet voor je hoef uit te schrijven, maar als reminder een top 3 van wat je beter NIET eet of drinkt.

Gefrituurde producten

Alle gefrituurde producten zijn een aanslag op je darmen en je darmflora. Door het proces van frituren verandert de samenstelling van de (gezonde) voeding. Dus waar de gewone aardappel best wel gezonde eigenschappen heeft, zijn friet en chips ineens ongezond. Ben jij zo iemand die braaf groentenschips kiest vanuit het gezondheidsperspectief? Niet nodig. Ook groentenchips zijn gewoon gefrituurd.

Als je nou  stiekem denkt dat frituren in olijfolie misschien toch wel gezond is, moet ik je teleurstellen. De gezonde olijfolie is de onbewerkte en ongebleekt variant. Die ken je misschien wel als extra vierge olijfolie. Deze moet je niet verhitten omdat deze olie bij relatief lage temperaturen al verbrandt. En dan is je gezonde olie ineens toxisch geworden. Dus de gezonde extra vierge olijfolie vooral koud gebruiken.

Geraffineerde suiker en suikerbevattende producten

Een teveel aan suiker kan je lichaam niet aan. Je lichaam is heel slim en slaat dit op als vet voor in magere jaren. Maarja, dat soort jaren kennen wij niet meer. Dus je hebt het echt niet nodig dat extra speklaagje.

Daarnaast voedt suiker de slechte microben in je darmen zoals bijvoorbeeld schimmels. Een schimmel die je mogelijk kent, is Candida. Misschien herken je het wel als je wel eens een candida infectie hebt gehad. Dat deze door het eten van suiker steeds erger wordt.

Je voedt in dat geval de schimmels dus die worden steeds sterker en groter in aantal. De good guys in jouw darmen zijn in continue strijd om voedsel en leefruimte met andere darmbewoners. En die good guys delven compleet  het onderspit als jij jouw legertje aan bad guys zoals die Candida maar blijft voeden.

In je darmen? Die Candida uit zich toch op huid, slijmvliezen en nagels? Ja natuurlijk, anders zou jij het waarschijnlijk niet opgemerkt hebben. Maar heb je wel eens een schimmel gezien? Bijvoorbeeld in brood? Dan weet je dat een schimmel bestaat uit lange draden. En die draden gaan overal doorheen. Dus heb jij last van een Candida infectie? Zeker weten dat die leukerds ook jouw darmen bevolken.

O ja, jouw darmflora helpt ook met het opruimen van je afval. Dus een verzwakte flora betekent meer rotzooi met je mee zeulen. Vermoeiend hoor!

Alcohol

Er zijn wetenschappelijke onderzoeken bekend die uitwijzen dat rode wijn gezond is. Of een glas alcohol per dag. Zoiets. En je kunt natuurlijk gewoon volgen wat jou het beste past. MAAR. Laatst hoorde ik iemand de wijze observatie maken dat wanneer alcohol vandaag de dag op de markt zou worden gebracht het verboden zou worden. Want toxisch. Niets aan toe te voegen.

Opruimen door ontgiften en uitscheiden

Zakt de moed je in de schoenen? Heb je het gevoel dat je een vat vol met toxische belasting bent? Geen zorgen! Ook al heb je altijd bloot gestaan aan veel belasting, je kunt daar eenvoudig wat aan doen. Dat doe je door je ontgiftings en uitscheidingssytemen te ondersteunen. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld ontgiften door de juiste voeding te eten en uitscheiden door op de juiste manier te eten.

O ja en natuurlijk wel te stoppen met jouw toxische gewoonten. Anders ben je aan het dweilen met de kraan open. En dat schiet niet op.

Ontgiften met voeding

Je lever heeft heel veel functies, maar staat tegenwoordig vooral bekend als ontgiftingsorgaan. Zou dat soms komen door de grote hoeveelheid aan toxische belasting waar wij aan bloot staan?

Deze ontgiftingsfunctie van je lever kan je bijvoorbeeld ondersteunen door het eten van bittere groenten. Welke dat zijn? Bijvoorbeeld witlof, andijvie en spruiten. Maar ook rucola en paardenbloem doen het goed.

Misschien vind je het lastig om te zelf te bedenken welke groenten bitterstoffen bevatten. Dat komt omdat er bijna geen groenten met uitgesproken bittere smaak meer verkrijgbaar zijn. Waarom? Omdat wij als mens een voorkeur hebben voor een niet-bittere smaak. Dus is uit veel groenten de bittere smaak weg geteeld. En mis je dus de bitterstoffen die juist zo hard nodig zijn.

Hoe je dat oplost? Eet bij voorkeur biologisch geteelde groenten. Die smaken nog gewoon naar zichzelf. Bijkomend voordeel hiervan is dat je geen pesticideresten binnen krijgt. Dus minder toxische belasting. Dubbele bonus!

Doe de test!
Probeer eens biologische witlof. Die smaakt echt nog bitter. En vergelijk dat dan maar met de niet-bio variant. Alsof je een andere groente eet. Jij weet nu dus hoe dat komt.

Uitscheiden door HOE je eet

Ik zei het al eerder: je lichaam is een fantastisch werkend systeem dat bijna alles zelf oplost. Behalve als je het onbewust saboteert. En de meesten van ons doen het dagelijks dat saboteren.
Hoe dan? Nou door de hele dag door te eten. Zelfs als je heel gezond eet. Ja zelfs dan.

Uiteraard is het beter om gezond te eten dan om ongezond te eten. Maar als je de hele dag jouw lichaam belast door voeding er in te stoppen dan ontneem je jezelf de kans om je natuurlijke opruim mechanisme in werking te stellen.

Dit geweldige mechanisme heet MMC en staat voor Migrating Motor Complex. En dat is niets anders dan het zelfreinigende systeem van jouw darmen. Het is met regelmaat actief. Namelijk elke 90-120 minuten als je niet eet. Het werkt dus alleen tussen de maaltijden door.

En precies daar zit het probleem.
In plaats van 3 maaltijden per dag, zoals onze opa’s en oma’s deden, eten wij vaak de hele dag door. We grazen!

Een pijnlijk voorbeeld daarvan zie je als je in de stad loopt en goed om je heen kijkt. Vind maar eens iemand die niet aan het eten of drinken is. Of met eten of drinken in z’n handen loopt. Best confronterend he!

Door de hele dag te eten doe je de hele dag een beroep op je vertering en geef je jouw darmen niet de kans om zichzelf schoon te maken. Dikke gemiste kans!

Dus wil je jouw darmen de kans geven zichzelf te reinigen? Het enige wat je moet ‘doen’ is gewoon niet meer de hele dag door eten. Beperk jouw voedselinname tot 3 eetmomenten per dag.

Daarmee help je jouw darmen in hun natuurlijke reinigingsproces. Geen spoelingen nodig!
HO! Nu niet meteen de paniek in. Je krijgt er echt helemaal niets van als je geen tussendoortjes neemt.

Het is juist een goede gewoonte om ze niet te nemen. En je weet nu ook waarom dat zo is. Behalve als je ondergewicht hebt misschien.

Dus: stop met grazen: je bent geen KOE!

Deze tip over hoe je jouw lichaam ondersteunt in het ontgiften en uitscheiden vind je samen met veel andere tips in mijn online detox programma ‘s.  Er is een programma beschikbaar voor elk seizoen!

Het bericht Ontgiften en uitscheiden, help je lichaam een handje verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Een gezond gewicht door gezonde eet gewoontes https://www.puurplien.nl/een-gezond-gewicht-door-gezonde-eet-gewoontes/ Fri, 23 Jul 2021 09:23:22 +0000 https://www.puurplien.nl/?p=3648 Wat is gezond eten? Het antwoord op deze vraag gaat vrijwel altijd over wat je eet en niet over hoe. Je eetgewoontes dus.  Ontdek 3 eetgewoonten die je spijsvertering én gewicht negatief beïnvloeden. Een gezonde spijsvertering en een gezonde darmflora hebben een positieve invloed op je gewicht. Energie hebben en gezond zijn Als we het hebben over hoe je eet, gaat het over het proces van je spijsvertering. In dit artikel ga ik in op 3 gewoontes die een negatieve invloed hebben op je vertering: te veel eten, te koud eten en te snel eten. Ook geef ik praktische tips hoe je ze eenvoudig kunt veranderen. Want niet alleen wat je eet maar ook hoe je eet, is natuurlijk heel...

Het bericht Een gezond gewicht door gezonde eet gewoontes verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Wat is gezond eten? Het antwoord op deze vraag gaat vrijwel altijd over wat je eet en niet over hoe. Je eetgewoontes dus.  Ontdek 3 eetgewoonten die je spijsvertering én gewicht negatief beïnvloeden.

Een gezonde spijsvertering en een gezonde darmflora hebben een positieve invloed op je gewicht.

Energie hebben en gezond zijn

Als we het hebben over hoe je eet, gaat het over het proces van je spijsvertering. In dit artikel ga ik in op 3 gewoontes die een negatieve invloed hebben op je vertering: te veel eten, te koud eten en te snel eten. Ook geef ik praktische tips hoe je ze eenvoudig kunt veranderen. Want niet alleen wat je eet maar ook hoe je eet, is natuurlijk heel erg belangrijk voor het resultaat: voldoende energie hebben, je lekker voelen en gezond zijn.

Ongezonde eetgewoonte nr. 1:  te veel eten

Een van de dingen die bijdragen aan een verstoorde spijsvertering en daardoor een darmflora (microbioom) in disbalans is te veel eten. Wist je dat een microbioom in balans direct gerelateerd is aan een gezond gewicht? Oftewel: er is zeker een relatie tussen te veel eten en overgewicht. Maar die relatie heeft niet alleen met calorieën te maken. Te veel eten zorgt voor vertraging in je verteringsproces: het voedsel zit te lang in je maag. Ook kan de aanmaak van enzymen verstoord raken wanneer je regelmatig te veel eet.

Trage spijsvertering

Als er te veel voedsel tegelijk in je maag zit, gaat de vertering daarvan te traag. Je maag is een soort ballon waarin voedsel wordt gekneed. Hoe groter de brok in je maag, hoe minder ruimte er is om goed te kunnen kneden. Denk eens aan een afsluitbare pot waarin je twee soorten rijst wilt mengen. Als je de pot tot de rand vult en afsluit, kun je schudden tot je een ons weegt. De rijst zal nauwelijks mengen. Vul je de pot tot maximaal tweederde met de rijstsoorten, dan mengen deze veel makkelijker. Hetzelfde geldt voor je maag. Behalve dan dat je maag de voeding niet schudt, maar kneedt. Is je maag te vol? Dan duurt het erg lang voordat de voedselbrij goed gekneed is en klaar is om door te gaan naar de volgende etappe in je verteringsproces: je dunne darm.

Opgeblazen gevoel en brandend maagzuur

Door het te lange verblijf in de maag kan er gasvorming ontstaan, wat je een opgeblazen gevoel geeft. Ook kan de brij z’n weg omhoog gaan zoeken, richting de slokdarm. Dat voelt als zuurbranden. Maagzuurremmer erin? Geen goed idee. Je hebt niet een teveel aan maagzuur – de oorzaak ligt elders! Wanneer je voeding niet fijn genoeg vermalen is, geeft dat verderop in je darmen ook allerlei problemen. Denk bijvoorbeeld aan gisting (gasvorming) of een overgroei aan ongewenste bacteriën, de bad guys. Dit is natuurlijk allemaal niet bevorderend voor een gezonde darmflora.

Verstoorde aanmaak van enzymen

Zoals gezegd is je maag een soort ballon. Als jij je maag te vol stopt, ontstaat er rek op de maagwand. Wanneer je regelmatig te veel eet, kan de maagwand verslappen – en dat geeft problemen! Als er rek op je maagwand komt, wordt er een seintje aan je lichaam gegeven dat er voedsel te verteren is. Je lichaam reageert daarop: het maakt stofjes aan die je nodig hebt om het voedsel goed te kunnen verteren. Dat zijn enzymen. Je raadt het al: als de rek eruit is, worden die stofjes via deze weg minder goed aangemaakt. Daar heeft je spijsvertering dus last van. Niet alleen in je maag, maar ook verderop in je darmen. Het milieu in je darmen wordt minder prettig voor je flora. Jouw darmflora bestaat nou eenmaal uit gevoelige typjes die een fijn milieu nodig hebben om te kunnen floreren.

Wat is het juiste portie eten voor jou?

Jouw maag is zo groot als je hand. De grootte is dus bij iedereen anders. Een praktische richtlijn voor een gezonde omvang van een maaltijd: vorm van twee handen een kommetje en vul dit in gedachte met gekauwde voeding. Dat is de goede hoeveelheid van een maaltijd voor jou. Gebruik je voorstellingsvermogen maar.

Ongezonde eetgewoonte nr. 2: te koud eten of drinken

Voor vertering is warmte nodig. Door warmte gaan de verteringsprocessen beter en wordt je voeding makkelijker omgezet oftewel verteerd. In jouw lichaam is alles zo rond de 37 graden Celsius. Ook in jouw maag. Het is alsof er in jouw maag een vuurtje brandt om je voeding te verteren. In de holistische zienswijze Ayurveda wordt dit vuurtje agni of spijsverteringsvuur genoemd. Als je agni te laag is, verloopt je vertering moeilijk. Je begrijpt waarschijnlijk ook dat jouw vuurtje dooft, of sterk verzwakt, wanneer je er koude voeding of drank bij gooit.

Je spijsverteringsvuurtje goed laten branden

Heb jij moeite met je spijsvertering en ben je gewend om bijvoorbeeld erg koud water te drinken of een koud dessert na het eten te nemen? Probeer dat eens te veranderen. Drink (lauw)warm water of een kop thee bij de maaltijd of tussendoor en sla je koude toetje en ijskoude drankjes eens over. Grote kans dat jouw vuurtje vrolijk blijft branden, waardoor jouw vertering beter verloopt.

Ongezonde eetgewoonte nr. 3: te snel eten

Ga je met enorme trek aan tafel? Is jouw bloedsuiker veel te laag, omdat je te lang niets hebt gegeten? De kans is groot dat je dan te snel gaat eten. Schrokken. Hap, slik, weg. En dan vergeet je te kauwen. Kauwen is belangrijk: je maalt je eten alvast in kleine stukken. Zo kunnen de enzymen in je mond en verderop in je darmen goed bij het eten komen. Enzymen maken je eten nog kleiner, zodat het uiteindelijk in je darmen opgenomen kan worden. Vergeet je te kauwen, dan gaat je vertering dus minder goed. En uiteraard heeft ook je flora hier last van.

Mindful kauwen

Wanneer je niet juist kauwt, kan het voedsel onvoldoende verteerd worden. De enzymen komen niet overal bij, waardoor de voeding niet goed kan worden opgenomen. Wat er dan ontstaat? Brokkenpoep… Je mond is de enige plek in je lijf waar tanden en kiezen zitten. Gebruik ze waarvoor ze bedoeld zijn!

Wil je beter en langzamer kauwen? Maak een plan. Ga een paar dagen tijdens elke maaltijd aandachtig kauwen. Dat betekent dat je elke hap een minimum aantal keren kauwt. Breng bij elke hap die je neemt, je aandacht naar het fijnmalen, zodat je spijsvertering makkelijker gaat. Ook heel effectief: doe een wedstrijdje met jezelf. Ben jij altijd als eerste klaar met je maaltijd wanneer je in een groepje eet? Stel jezelf als doel dat jij als laatste klaar bent – en natuurlijk niet door tweemaal op te scheppen. Leg na elke hap je bestek naast je bord en pak het pas weer als de hap is doorgeslikt.

Gezonde darmflora, gezond gewicht

Te veel, te koud of te snel eten heeft dus een negatief effect op jouw vertering. En een verstoorde spijsvertering heeft weer een negatieve invloed op de kwaliteit van je microbioom. En laat een ongezonde flora nou ook direct gelinkt zijn aan een ongezond gewicht. Het gaat bij overgewicht dus echt om veel meer dan alleen een teveel aan calorieën. Maar dat weet je waarschijnlijk al lang. Anders zouden al die diëten die calorieën tellen of beperken, werkelijk werken. Dan zouden niet zoveel mensen overgewicht hebben, en daarmee dus ook hoogstwaarschijnlijk een ongezonde darmflora. Een gezonde spijsvertering en een gezond microbioom hebben een positieve invloed op je gewicht.

Ben jij benieuwd naar de gezondheid van jouw darmflora? Volg dan ook eens het gratis webinar hierover. Geen datum beschikbaar? Stuur ons een berichtje en vraag naar de eerstvolgende mogelijkheid!

Het bericht Een gezond gewicht door gezonde eet gewoontes verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Cold Brew. Supergezond en lekker! https://www.puurplien.nl/cold-brew-supergezond-en-lekker/ Fri, 16 Jul 2021 11:08:13 +0000 https://www.puurplien.nl/?p=3660 Slechte drankjes Je weet vast wel dat alcohol en (andere) suikerhoudende drankjes niet goed voor je zijn. Maar ze zijn zo lekker! En wanneer het van dat zalige zomerse weer is dan is het idee van een terrasje met een ijskoude rose of een lekker koud biertje ook wel erg aanlokkelijk. Maarja. Alcohol. En, de alcoholvrije variant zit weer vol met suiker dus ook dat is niet zo’n fantastisch alternatief. Goede alternatieven Wat dan? De hele avond aan de spa rood? Bleh! Gelukkig zijn er voldoende lekkere alternatieven die niet alleen lekker zijn, maar die ook nog eens GOED voor je zijn! Dus in plaats van lekker en slecht, drink je lekker en goed. Kijk, daar word ik dan weer...

Het bericht Cold Brew. Supergezond en lekker! verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Slechte drankjes

Je weet vast wel dat alcohol en (andere) suikerhoudende drankjes niet goed voor je zijn. Maar ze zijn zo lekker! En wanneer het van dat zalige zomerse weer is dan is het idee van een terrasje met een ijskoude rose of een lekker koud biertje ook wel erg aanlokkelijk.
Maarja. Alcohol. En, de alcoholvrije variant zit weer vol met suiker dus ook dat is niet zo’n fantastisch alternatief.

Goede alternatieven

Wat dan? De hele avond aan de spa rood? Bleh! Gelukkig zijn er voldoende lekkere alternatieven die niet alleen lekker zijn, maar die ook nog eens GOED voor je zijn!
Dus in plaats van lekker en slecht, drink je lekker en goed. Kijk, daar word ik dan weer blij van. Dat iets lekkers dat je naar binnen kiepert ook nog eens goed is voor je gezondheid omdat het bomvol zit met antioxidanten.
Wat hebben antioxidanten nou weer met een lekker drankje te maken? Nou heel veel in dit geval!
Mijn favoriete drankje is namelijk cold brew. Cold brew is gemaakt met groene thee. En misschien wist je al dat groene thee heel veel gezondheidsvoordelen heeft omdat het antioxidanten bevat?

Het is voor de BOB gelukkig niet meer nodig om de hele avond aan een spa rood te zitten!

Antioxidanten wat zijn dat?

Toch maar even kort wat theorie, zodat je begrijpt hoe belangrijk die jongens zijn. Antioxidanten gaan veroudering tegen. Ze zijn dus anti-aging .
Dat doen ze door de werking van vrije radicalen te neutraliseren.
Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die vrijkomen bij alle processen die zich afspelen in je lichaam. Een soort afvalstoffen dus. En dat is niet erg, het hoort bij het leven, en dus bij het ouder worden.

De vrije radicalen spelen op hun beurt ook weer een rol in jouw lichaam, bijvoorbeeld bij bestrijding van virussen. En jouw lichaam is een prachtig systeem dat veel vrije radicalen al neutraliseert zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Vrije radicalen vormen zich niet alleen door de natuurlijke processen in je lichaam, maar ook door de blootstelling aan bv omgevingsfactoren, verkeerde voeding en medicijngebruik. In de wereld waar wij in leven is het dus vrij aannemelijk dat je blootstaat aan te veel vrije radicalen.

Wanneer je te veel vrije radicalen in je lichaam hebt, kan je lichaam dat niet meer goed zelf regelen. En dan kunnen ziektes ontstaan. Dus wat extra antioxidanten toevoegen kan helemaal geen kwaad.
Het is een beetje kort door de bocht, maar misschien voor jou net voldoende interessant om het eens te gaan proberen. En denk nou niet dat je jaren jonger wordt als je dagelijks liters groene thee drinkt! Bovendien: groene thee bevat ook cafeine. Dus alleen daarom al is het geen goed idee om er liters van weg te werken.

Cold Brew dikke aanrader

Waarom is cold brew zo gezond?

Cold brew is mijn meest recente ‘ontdekking’ en wat ben ik hier blij mee!
Cold brew is koud getrokken groene thee. En het leuke is dat deze manier van ‘brouwen’ veel meer antioxidanten oplevert dan wanneer je warme thee zet. Dus de positieve effecten van groende thee worden in de cold brew nog veel groter!

Hoe maak je cold brew

Je kunt online allerlei ingewikkelde methodes vinden. Moet je niet doen! Veel te veel gedoe. Volg gewoon mijn recept en je hebt in een handomdraai, en wat uurtjes geduld, een perfecte cold brew.
Dit recept is mijn absolute favoriet als het om cold brew gaat. Je kunt zelf eindeloos gaan varieren. Als je maar groene thee gebruikt en verder alleen natuurlijke ingrediënten.

Je hebt nodig:

1-2 el groene thee
1-2 el witte thee
Optioneel 1-2 el ‘smaakmaker ’ik gebruik gedroogde rozenblaadjes. Maar dit kan echt van alles zijn.

Je doet:

Doe de losse thee in een papieren theezakje . Of een herbruikbaar thee ding
Doe het zakje in een grote kan en overgiet met koud water.
Zet minimaal een nacht in de koelkast en voila! Kind kan de was doen.

Alternatieven

Wil je nog sneller klaar zijn? Gebruik dan een kant en klaar theezakje met groene thee en voeg daar nog een thee met smaak aan toe. Kies uiteraard wel voor natuurlijke smaken van bv bloemen of specerijen De tension tamer of kamille lavendel van Celestial Seasons gebruiken wij veel!

Hoe je nog meer afvalstoffen kunt verwijderen

Met cold brew help je jouw lichaam om veel vrije radicalen op te ruimen.

Maar wist je dat je op nog veel meer natuurlijke en zachte manieren jouw lichaam een handje kunt helpen met de grote opruiming?
Je kunt hier meer over lezen in het artikel dat ik heb gepubliceerd op inspirerendleven.nl

Je kunt ook meedoen met een van onze detoxprogramma’s. Voor elk seizoen is er eentje.

Het bericht Cold Brew. Supergezond en lekker! verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Maagzuurproblemen. Oorzaken en oplossingen. https://www.puurplien.nl/maagzuurproblemen-oorzaken-en-oplossingen/ Fri, 09 Jul 2021 09:09:31 +0000 https://www.puurplien.nl/?p=3641 Veel verteringsproblemen vinden hun oorzaak in problemen met het maagzuur. Maagzuur is een heel bekend probleem in het Westen en dat is niet zo raar als je weet wat de oorzaken zijn. In dit blog laat ik zien wat mogelijke oorzaken van een tekort aan maagzuur zijn en welke klachten kunnen ontstaan. Dit zijn er meer dan alleen verteringsklachten. Ook ga ik in op wat je kunt doen om de oorzaken weg te nemen en dus de klachten structureel op te lossen. En dat doe je niet door het slikken van een pilletje! Heb je te veel maagzuur? Denk nu niet meteen dat een blog over tekort aan maagzuur niet op jou van toepassing is als jij teveel maagzuur hebt!...

Het bericht Maagzuurproblemen. Oorzaken en oplossingen. verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Veel verteringsproblemen vinden hun oorzaak in problemen met het maagzuur. Maagzuur is een heel bekend probleem in het Westen en dat is niet zo raar als je weet wat de oorzaken zijn. In dit blog laat ik zien wat mogelijke oorzaken van een tekort aan maagzuur zijn en welke klachten kunnen ontstaan. Dit zijn er meer dan alleen verteringsklachten. Ook ga ik in op wat je kunt doen om de oorzaken weg te nemen en dus de klachten structureel op te lossen. En dat doe je niet door het slikken van een pilletje!

Heb je te veel maagzuur?

Denk nu niet meteen dat een blog over tekort aan maagzuur niet op jou van toepassing is als jij teveel maagzuur hebt! Lees even verder met een open mind.
Doe eens alsof je niet ‘weet’ dat je teveel maagzuur hebt. Het zou je nog kunnen verbazen! En je lost misschien zelfs wel voorgoed jouw maagzuurprobleem op.

Tekort aan maagzuur

Weet jij of je wel voldoende maagzuur hebt? Kijk eens naar de opsomming hieronder, als jij jezelf in één of meerdere symptomen/klachten herkent, is de kans zeker aanwezig dat je een tekort aan maagzuur hebt.

Spijsverteringsklachten bij een tekort aan maagzuur

  • Boeren
  • Branderig gevoel in maag/slokdarm gebied  (dit wordt vaak oneigenlijk gezien als een overschot aan maagzuur!)
  • Indigestie (slechte spijsvertering)
  • Misselijkheid na het slikken van supplementen
  • Obstipatie (niet kunnen poepen)
  • Opgeblazen gevoel
  • Overmatige gasvorming in bovenste deel van de darm
  • Overmatig vol gevoel na de maaltijd (alsof je eten in je maag blijft zitten en niet wordt verteerd)
  • Voedselallergieën
  • Winderigheid direct na de maaltijd

Bovenstaande klachten zijn bijna allemaal klachten die direct te maken hebben met je spijsvertering. Lastig en vervelend. Veel vervelender zijn echter de gevolgen van die problemen, die pas op de langere termijn ontstaan en die vaak niet (direct) aan de spijsvertering worden gelinkt. Zo kun je bijvoorbeeld tekorten in voedingsstoffen ontwikkelen en je darmflora kan ondermijnd worden.

Klacht: tekorten in voedingsstoffen

Wanneer er al redelijk aan het begin van de vertering problemen zijn, zoals in je maag, dan kun je er zeker van zijn dat het verderop in de vertering niet helemaal vlekkeloos verloopt. Heel simpel gesteld: problemen in je spijsvertering zorgen er onder meer voor dat de opname van voedingsstoffen niet optimaal gaat.

Hierdoor ontstaan er in de loop van de tijd tekorten aan allerlei voedingsstoffen. En daaruit kan weer een hele range aan vervelende en chronische klachten ontstaan.

Wanneer  je vertering niet goed werkt kan je elke dag nog zo gezond eten en dure supplementen slikken; je klachten verdwijnen niet. Want als jouw lichaam de stoffen niet goed kan opnemen is het resultaat: dure poep vol voedingsstoffen. Je neemt de voedingsstoffen niet voldoende op in je darmen en ze komen er net zo hard weer uit. Daarom is het meestal niet voldoende om bij een tekort alleen maar meer van een bepaalde voedingsstof in te nemen.

Klacht: disbalans in darmflora

Alsof een tekort aan voedingstoffen nog niet erg genoeg is, heeft een tekort aan maagzuur ook nog andere ongewenste effecten.

Een van de functies van voldoende maagzuur is het doden van ongewenste gasten die zich via je mond een weg naar binnen hebben gebaand. De gluiperds.

Een lekker zuur milieu in je maag overleven ze niet.  Bij onvoldoende maagzuur krijgen ze de kans om lekker verder in je spijsverteringsstelsel, waar het van nature minder zuur is, door te dringen. En rara wie krijgt daar last van? Juist! je darmflora: de goede bacteriën. Zij moeten het gevecht om ruimte en voedingsstoffen aan gaan met deze slechte bacteriën, die daar eigenlijk helemaal niet zouden moeten zitten omdat ze normaal al door het maagzuur worden opgeruimd.

Te weinig maagzuur heeft dus direct invloed op de kwaliteit van je darmflora. Hoe minder maagzuur, hoe slechter de kwaliteit van je flora. En die flora speelt heel grote rol in je complete gezondheid. Zo is een gezonde flora enorm belangrijk voor je immuunsysteem, daar lees je hier meer over.

Oorzaken van een tekort aan maagzuur

Er zijn nogal wat oorzaken van een tekort aan maagzuur. Als je dit lijstje bekijkt, zal het je waarschijnlijk niets verbazen dat zo veel mensen de (spijsverterings)problemen hebben zoals die hierboven genoemd staan.

Oorzaken van een tekort aan maagzuur zijn, o.a.:

  • Antibioticagebruik
  • Cafeïnegebruik (cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in zwarte thee)
  • Hypothyroïdie (trage schildklierwerking)
  • Nicotinegebruik (niet alleen door roken maar bijvoorbeeld ook als je nicotine pillen of pleisters gebruikt)
  • Disbalans in je darmflora (dat is ook weer een gevolg van een tekort aan maagzuur)
  • Stress (vooral chronische)

Spelen er oorzaken uit deze lijst bij jou een rol?

Hoogstwaarschijnlijk kan jij wel 1 of 2 van de oorzaken uit dit lijstje aanvinken. Als dat zo is dan heb je waarschijnlijk een tekort aan maagzuur, met jou heel veel mensen. Maagzuurremmers zijn niet voor niets de meest verkochte medicijnen ter wereld! Maar dat is toch tegenstrijdig? Een tekort aan maagzuur en dan maagzuurremmers nemen. Ja klopt, je hebt helemaal gelijk. En daar zit dus precies het probleem. Veel mensen denken dat hun klachten komen door een teveel aan maagzuur en gaan vrij verkrijgbare maagzuurremmers slikken.

Waarom een tekort aan maagzuur lijkt op een te veel aan maagzuur

Door een tekort aan maagzuur blijft het eten te lang in je maag. Er is dan wel iets maagzuur bij gekomen, maar niet genoeg om de voedselbrij door te sturen naar de volgende halte omlaag: je darmen. Soms komt dat eten dan weer omhoog door je slokdarm. Dan voel je zo’n brandend gevoel: zuurbranden.

Daardoor denken veel mensen dus dat er teveel maagzuur is. Neem je nu een maagzuurremmer dan wordt het eten in je maag minder zuur. Wanneer het dan door je slokdarm omhoog komt, voel je het niet of het brandt minder.

Dat is symptoombestrijding en kan voor even best prettig zijn. De oorzaak van je problemen blijft bestaan. Je houdt op de langere termijn je probleem eerder in stand of je maakt het nog erger. Je maakt het tekort namelijk nog groter.

Oplossingen voor je klachten

Wat kan je alvast zelf doen om een tekort aan maagzuur aan te pakken? Neem de oorzaken weg. Ja fijn hè, simpeler wordt het niet! Behalve de trage schildklier natuurlijk. Die moet je niet wegnemen 😉 en die traagheid kun je ook niet zomaar oplossen. Maar alle andere oorzaken zijn eenvoudig aan te pakken.

Mijn oplossingen bij een tekort aan maagzuur

Een tekort aan maagzuur ligt bij mij ook altijd op de loer. Onder andere omdat ik dol ben op koffie. Ik stel dus regelmatig een koffie-detox in. En stress, daar ben ik ook gevoelig voor als hoogsensitieve prikkelzoeker. Ik kan doorgaan met mijn slechte gewoontes en de klachten verzachten door bijvoorbeeld kruiden te gebruiken die mijn vertering ondersteunen. Daarmee pak ik echter niet de oorzaak aan en blijft mijn probleem bestaan.

Dit zijn de goede gewoontes die mij goed helpen:

  • Kruidenthee in plaats van zwarte thee of koffie drinken.
  • Alleen nog maar mijn 2 lekkerste kopjes koffie per dag drinken (dat waren er eerst wel een stuk of 7!).
  • Alcohol alleen in het weekend en alleen als ik het echt heel erg lekker vindt, drinken.
  • Antibioticagebruik beperken. Dat kan natuurlijk niet altijd, maar ik ga in ieder geval altijd in gesprek met mijn huisarts of de kuur nu al nodig is of dat ik het bijvoorbeeld nog een paar dagen mag aanzien en kijken of mijn lichaam het zelf oplost.
  • Dagelijks kimchi eten om mijn darmflora aan te vullen met goede bacteriën .
  • Kombucha drinken om mijn flora aan te vullen met goede bacteriën. Kombucha is een lekkere frisse gefermenteerde theedrank. Superhot bij de foodies, maar eigenlijk heel ouderwets. En je kunt het gewoon zelf maken. Dat doe ik dan ook. Het is ook nog eens een geweldige dorstlesser.
  • Stress beperken: ik doe al een tijd aan Yin-yoga, daar word ik echt heel blij en ontspannen, en soepel van.

Dit zijn dingen doe voor mij goed werken. Voor jou kunnen heel andere dingen werken. Het gaat er om dat je de slechte gewoontes die een maagzuurtekort veroorzaken, vervangt door goede. Het zal je dan verbazen hoe snel jouw maagzuurklachten en gerelateerde klachten verbeteren.

Wat je nog meer zelf kunt doen om je spijsvertering te verbeteren? Denk eens aan een detox. Bij Puurplien is er voor elk seizoen een ander detox programma beschikbaar. Meer weten? kijk hier.

Het bericht Maagzuurproblemen. Oorzaken en oplossingen. verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Energie door een gezond microbioom https://www.puurplien.nl/energie-door-een-gezond-microbioom/ Fri, 25 Jun 2021 13:08:45 +0000 https://www.puurplien.nl/?p=3615 Ben jij iemand die het liefst ‘s avonds op de bank hangt met een serie, of kan de dag jou niet lang genoeg duren om van alles te doen? Niet omdat het moet, maar omdat je dat graag wil? Ik ben een thrillseaker, een hoogsensitieve prikkelzoeker die eerder onder-dan overprikkeld is. Mijn dag kan dus niet lang genoeg duren om alles te doen wat ik wil doen. EN dat lukt me d oordat ik mijn darmflora of microbioom gezond hou. Nouja een deel daarvan, want alles gaat me in 1 leven niet lukken. Ik ben daardoor dus altijd wel bezig. Maar dat geeft mij juist energie! Ik word doodmoe van bankhangen en binge watchen. Ofzo. Darmflora ongezond Tot een paar...

Het bericht Energie door een gezond microbioom verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Ben jij iemand die het liefst ‘s avonds op de bank hangt met een serie, of kan de dag jou niet lang genoeg duren om van alles te doen? Niet omdat het moet, maar omdat je dat graag wil?

Ik ben een thrillseaker, een hoogsensitieve prikkelzoeker die eerder onder-dan overprikkeld is. Mijn dag kan dus niet lang genoeg duren om alles te doen wat ik wil doen. EN dat lukt me d oordat ik mijn darmflora of microbioom gezond hou. Nouja een deel daarvan, want alles gaat me in 1 leven niet lukken.

Ik ben daardoor dus altijd wel bezig. Maar dat geeft mij juist energie! Ik word doodmoe van bankhangen en binge watchen. Ofzo.

Darmflora ongezond

Tot een paar jaar geleden lukt mij dat niet, gewoon omdat ik savonds te moe was om nog van mijn kont af te komen. Die bank en series ken ik dan ook als geen ander. Maar bij mij was het geen keuze. Ik was domweg te moe.

Inmiddels weet ik waardoor. Mijn darmflora was compleet in disbalans. En laat dat nou hetgene zijn dat een grote rol speelt in je energienivo.

Inmiddels is dat opgelost. Mijn flora in balans en ik stuiter lekker de hele dag door. Ik word niet meer moe van mijn flora en van het bankhangen.

Mijn avonden zijn nu weer gevuld met ACTIE! Heerlijk. Waar ik me op dit moment veel mee bezig houd, is voedselbossen. Ik verdiep me in alles wat daarmee te maken heeft. Omdat wij een voedselbos gaan aanleggen. Superinteressant. Vooral omdat er zoveel mogelijk eetbare planten/struiken en bomen in komen.

Wat heeft een voedselbos met een sterk microbioom of darmflora te maken?

Heb jij ook interesse in eetbare planten en struiken? Op deze website zijn interessante zaden en planten te koop:

Mijn boodschappenmandje zit al vol 😉

Waarom zo’n voedselbos interessant is voor een sterke flora?

Om verschillende redenen.
Een daarvan is dat je voor een sterke flora gevarieerd moet eten. En dat kan heel goed door uit een voedselbos te eten.

Een richtlijn om een sterke flora op te bouwen is dat je zo’n 35 soorten plantaardige voeding per week eet. En dat gaat niet vanzelf!

Kijk maar eens bij de supermarkt in de schappen. Of bij de groentenboer als je die nog ergens hebt. 35 soorten is best lastig.
In een voedselbos kan je allerlei inheemse planten en kruiden laten groeien. Heb je wel eens gehoord van bv grote klis, alpensla, barbarakruid of brave hendrik? Soorten waarvan sommige in het wild aan het verdwijnen zijn. Maar ze zijn dus nog wel verkrijgbaar .Als zaad of plant dan. Niet in de supermarkt.

Een andere reden is dat je jouw microbioom aanvut door simpelweg met je ahnden in contact te zijn met aarde. Want in aarden leven enorm veel kleine microben die een aanvulling vormen op jouw eigen flora.

Heb je nou geen voedselbos? Maakt niet uit. Je kunt ze ook zo in je (moes)tuin of zelfs in een pot op je balkon zetten.

 

Wat je nog meer kunt doen voor een gezonde en sterke darmflora? Je kunt eens mee doen een zacht detox programma . WIj bieden bij elk nieuw seizoen een zachte detox van 2 weken. Laagdrempelig met fantastische resultaten. Kijk hier voor meer informatie.

Het bericht Energie door een gezond microbioom verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Ondersteun jouw natuurlijke detox https://www.puurplien.nl/ondersteun-jouw-natuurlijke-detox/ Fri, 18 Jun 2021 08:08:54 +0000 https://www.puurplien.nl/?p=3597 Ontgiften en uitscheiden: hoe je jezelf een groot plezier doet Ik heb goed nieuws voor je! Jouw lichaam zit zo fantastisch in elkaar dat het bijna alles zelf kan oplossen. Maar in onze Westerse beschaving staan we aan zoveel slechte invloeden bloot dat het geen kwaad kan om af en toe jezelf een handje te helpen. En dat is makkelijker dan je denkt! Toxische belasting Als ik het heb over slechte invloeden dan bedoel ik alle dingen die niet goed voor je zijn. En dat zijn er veel, op allerlei vlakken. Als iets niet goed is voor je dan vormt het een te grote belasting voor jouw systeem om er goed mee om te kunnen gaan. Je kunt dat ook...

Het bericht Ondersteun jouw natuurlijke detox verscheen eerst op PuurPlien.

]]>
Ontgiften en uitscheiden: hoe je jezelf een groot plezier doet

Ik heb goed nieuws voor je! Jouw lichaam zit zo fantastisch in elkaar dat het bijna alles zelf kan oplossen. Maar in onze Westerse beschaving staan we aan zoveel slechte invloeden bloot dat het geen kwaad kan om af en toe jezelf een handje te helpen. En dat is makkelijker dan je denkt!

Toxische belasting

Als ik het heb over slechte invloeden dan bedoel ik alle dingen die niet goed voor je zijn. En dat zijn er veel, op allerlei vlakken. Als iets niet goed is voor je dan vormt het een te grote belasting voor jouw systeem om er goed mee om te kunnen gaan. Je kunt dat ook wel toxisch noemen.

Toxisch klinkt misschien wel heftig, maar denk daarbij niet meteen aan een flesje rattengif. Je kunt het veel dichter bij huis zoeken. Het kan bijvoorbeeld zijn de vervuilde lucht die je inademt of de bewerkte voeding die je eet.

Zo’n toxische belasting zorgt voor veel ongemak. Een daarvan is vermoeidheid. Stel je eens voor dat je de hele dag een zak vol afval met je moet meezeulen. Zonde van je energie!

Je lichaam beschikt over ontgiftings en uitscheidingssytemen waarmee je de boel lekker opruimt.
Nou is er niet zomaar even iets te doen aan de lucht die je inademt, en een mondkapje brengt daar echt geen verbetering in. Ook zomaar op stel en sprong verhuizen naar een bosrijke omgeving doe je niet zomaar even.

Gelukkig zijn er genoeg dingen die je wel direct kunt doen om die toxische ballast te verminderen. Je kunt natuurlijk een detox doen, maar met een paar eenvoudige aanpassingen aan jouw leefstijl kan je ook al mooie stappen maken. En wat je daarvan merkt? Behalve dat je  algehele gezondheid beter wordt, merk je het vrij snel aan een mooiere huid, helderder hoofd en meer energie. Ik zou het voor minder doen!

Minder belasting

Waar je makkelijk zelf iets aan kunt doen is wat je in je mond stopt.
Daarmee kan je direct jouw toxische belasting verminderen.

En ik denk eigenlijk dat ik het niet voor je hoef uit te schrijven, maar als reminder een top 3 van wat je beter NIET eet of drinkt.

Gefrituurde producten

Alle gefrituurde producten zijn een aanslag op je darmen en je darmflora. Door het proces van frituren verandert de samenstelling van de (gezonde) voeding. Dus waar de gewone aardappel best wel gezonde eigenschappen heeft, zijn friet en chips ineens ongezond. Ben jij zo iemand die braaf groentenschips kiest vanuit het gezondheidsperspectief? Niet nodig. Ook groentenchips zijn gewoon gefrituurd.

Als je nou  stiekem denkt dat frituren in olijfolie misschien toch wel gezond is, moet ik je teleurstellen. De gezonde olijfolie is de onbewerkte en ongebleekt variant. Die ken je misschien wel als extra vierge olijfolie. Deze moet je niet verhitten omdat deze olie bij relatief lage temperaturen al verbrandt. En dan is je gezonde olie ineens toxisch geworden. Dus de gezonde extra vierge olijfolie vooral koud gebruiken.

Geraffineerde suiker en suikerbevattende producten

Een teveel aan suiker kan je lichaam niet aan. Je lichaam is heel slim en slaat dit op als vet voor in magere jaren. Maarja, dat soort jaren kennen wij niet meer. Dus je hebt het echt niet nodig dat extra speklaagje.

Daarnaast voedt suiker de slechte microben in je darmen zoals bijvoorbeeld schimmels. Een schimmel die je mogelijk kent, is Candida. Misschien herken je het wel als je wel eens een candida infectie hebt gehad. Dat deze door het eten van suiker steeds erger wordt.

Je voedt in dat geval de schimmels dus die worden steeds sterker en groter in aantal. De good guys in jouw darmen zijn in continue strijd om voedsel en leefruimte met andere darmbewoners. En die good guys delven compleet  het onderspit als jij jouw legertje aan bad guys zoals die Candida maar blijft voeden.

In je darmen? Die Candida uit zich toch op huid, slijmvliezen en nagels? Ja natuurlijk, anders zou jij het waarschijnlijk niet opgemerkt hebben. Maar heb je wel eens een schimmel gezien? Bijvoorbeeld in brood? Dan weet je dat een schimmel bestaat uit lange draden. En die draden gaan overal doorheen. Dus heb jij last van een Candida infectie? Zeker weten dat die leukerds ook jouw darmen bevolken.

O ja, jouw darmflora helpt ook met het opruimen van je afval. Dus een verzwakte flora betekent meer rotzooi met je mee zeulen. Vermoeiend hoor!

Alcohol

Er zijn wetenschappelijke onderzoeken bekend die uitwijzen dat rode wijn gezond is. Of een glas alcohol per dag. Zoiets. En je kunt natuurlijk gewoon volgen wat jou het beste past. MAAR. Laatst hoorde ik iemand de wijze observatie maken dat wanneer alcohol vandaag de dag op de markt zou worden gebracht het verboden zou worden. Want toxisch. Niets aan toe te voegen.

Opruimen door ontgiften en uitscheiden

Zakt de moed je in de schoenen? Heb je het gevoel dat je een vat vol met toxische belasting bent? Geen zorgen! Ook al heb je altijd bloot gestaan aan veel belasting, je kunt daar eenvoudig wat aan doen. Dat doe je door je ontgiftings en uitscheidingssytemen te ondersteunen. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld ontgiften door de juiste voeding te eten en uitscheiden door op de juiste manier te eten.

O ja en natuurlijk wel te stoppen met jouw toxische gewoonten. Anders ben je aan het dweilen met de kraan open. En dat schiet niet op.

Ontgiften met voeding

Je lever heeft heel veel functies, maar staat tegenwoordig vooral bekend als ontgiftingsorgaan. Zou dat soms komen door de grote hoeveelheid aan toxische belasting waar wij aan bloot staan?

Deze ontgiftingsfunctie van je lever kan je bijvoorbeeld ondersteunen door het eten van bittere groenten. Welke dat zijn? Bijvoorbeeld witlof, andijvie en spruiten. Maar ook rucola en paardenbloem doen het goed.

Misschien vind je het lastig om te zelf te bedenken welke groenten bitterstoffen bevatten. Dat komt omdat er bijna geen groenten met uitgesproken bittere smaak meer verkrijgbaar zijn. Waarom? Omdat wij als mens een voorkeur hebben voor een niet-bittere smaak. Dus is uit veel groenten de bittere smaak weg geteeld. En mis je dus de bitterstoffen die juist zo hard nodig zijn.

Hoe je dat oplost? Eet bij voorkeur biologisch geteelde groenten. Die smaken nog gewoon naar zichzelf. Bijkomend voordeel hiervan is dat je geen pesticideresten binnen krijgt. Dus minder toxische belasting. Dubbele bonus!

Doe de test!
Probeer eens biologische witlof. Die smaakt echt nog bitter. En vergelijk dat dan maar met de niet-bio variant. Alsof je een andere groente eet. Jij weet nu dus hoe dat komt.

Uitscheiden door HOE je eet

Ik zei het al eerder: je lichaam is een fantastisch werkend systeem dat bijna alles zelf oplost. Behalve als je het onbewust saboteert. En de meesten van ons doen het dagelijks dat saboteren.
Hoe dan? Nou door de hele dag door te eten. Zelfs als je heel gezond eet. Ja zelfs dan.

Uiteraard is het beter om gezond te eten dan om ongezond te eten. Maar als je de hele dag jouw lichaam belast door voeding er in te stoppen dan ontneem je jezelf de kans om je natuurlijke opruim mechanisme in werking te stellen.

Dit geweldige mechanisme heet MMC en staat voor Migrating Motor Complex. En dat is niets anders dan het zelfreinigende systeem van jouw darmen. Het is met regelmaat actief. Namelijk elke 90-120 minuten als je niet eet. Het werkt dus alleen tussen de maaltijden door.

En precies daar zit het probleem.
In plaats van 3 maaltijden per dag, zoals onze opa’s en oma’s deden, eten wij vaak de hele dag door. We grazen!

Een pijnlijk voorbeeld daarvan zie je als je in de stad loopt en goed om je heen kijkt. Vind maar eens iemand die niet aan het eten of drinken is. Of met eten of drinken in z’n handen loopt. Best confronterend he!

Door de hele dag te eten doe je de hele dag een beroep op je vertering en geef je jouw darmen niet de kans om zichzelf schoon te maken. Dikke gemiste kans!

Dus wil je jouw darmen de kans geven zichzelf te reinigen? Het enige wat je moet ‘doen’ is gewoon niet meer de hele dag door eten. Beperk jouw voedselinname tot 3 eetmomenten per dag.

Daarmee help je jouw darmen in hun natuurlijke reinigingsproces. Geen spoelingen nodig!
HO! Nu niet meteen de paniek in. Je krijgt er echt helemaal niets van als je geen tussendoortjes neemt.

Het is juist een goede gewoonte om ze niet te nemen. En je weet nu ook waarom dat zo is. Behalve als je ondergewicht hebt misschien.

Dus: stop met grazen: je bent geen KOE!

Deze tip over hoe je jouw lichaam ondersteunt in het ontgiften en uitscheiden vind je samen met veel andere tips in mijn online detox programma ‘s.

Het bericht Ondersteun jouw natuurlijke detox verscheen eerst op PuurPlien.

]]>