Onze moestuin was niet in een keer goed aangelegd. Zoiets kost tijd. Vooral ook omdat je de plek moet leren kennen. Hoe waait de wind, welke plekjes zijn erg warm, waar komt de meeste zon of is de meeste schaduw.

Je kunt van alles goed overdenken en bedenken, maar je ziet pas in het echt hoe alles uitpakt. Ook het weer speelt een grote rol. Zoals afgelopen zeer warme zomer.

Wij hebben onze tomaten in de kas staan. Ik had nog een paar plantjes over die ik buiten heb gezet. Hoewel we geen goede ervaringen hebben met tomaten buiten, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om de plantjes zomaar weg te gooien. Bovendien waren het plantjes uit zaad van superlekkere tomaten die we van een vakantie in Spanje hadden meegenomen. Dus met extra betekenis voor ons.

De buiten tomaten hebben boven verwachting veel overheerlijke tomaten opgeleverd. De tomaten in de kas hadden het erg zwaar, ondanks dat ze bijna dagelijks water kregen, was de oogst minimaal, en wat we konden oogsten waren bijna zongedroogde tomaten.

Belangrijkste tip

Als je een permacultuur moestuin aanlegt: Neem de tijd.

Het aanleggen en opbouwen van een moestuin kost tijd, je moet het leuk vinden. Anders is het veel werk met soms erg frustrerend weinig resultaat. Zo had ik het dit voorjaar even erg moeilijk. Al mijn jonge zelf opgekweekte plantjes die ik uitplantte waren na 1 of 2 dagen opgevreten. Het jaar daarvoor werd alles door muizen aangevreten. Dus ik dacht in eerste instantie dat we weer muizen hadden en heb de poes een tijdje in de kas laten logeren. Dat hielp helemaal niets . Het duurde twee uitplantrondes voor ik er achter kwam dat slakken de boosdoeners waren.

Slakkenplaag

Dan komt dus de vraag hoe je slakken het makkelijkst bestrijdt, zonder chemicalieen. Ik heb een aantal dingen uitgeprobeerd. Bij ons werkte het beste om op veel plekken een schotel met kippenvoer (legmeel) neer te zetten. Dat vinden slakken echt een traktatie en zo blijven ze van je jonge zaaigoed af. Echt. Dat werkt. Vervelend dingetje is dat je smorgens vroeg bakken vol met slakken hebt. En wat doe je daar dan mee? Want als je ze laat zitten dan gaan ze vroeg of laat ( maar altijd vroeger dan jij denkt) weer aan je plantjes knagen.

Dus toch maar voor een andere oplossing gekozen: we hebben twee indische loopeendjes in de moestuin gezet. Onze moestuin is helemaal omheind dus ze blijven netjes in de tuin. Of het werkt dat weet ik nog niet. De eendjes waren pas beschikbaar toen er geen jonge plantjes meer in de tuin stonden.

Lees meer over onze eendjes.