Heb je weleens vanuit microbioom perspectief gekeken naar voeding? Waarschijnlijk (nog) niet. Maar ik hoop voor je dat je daar voor open staat. De wereld van voeding wordt dan namelijk ineens een stuk eenvoudiger.
Microbioom perspectief? Zie je het al voor je , al die bacteriƫn met een brilletje op. Haha, nee zo bedoel ik het natuurlijk niet.
Wat ik dan wel bedoel? Heel eenvoudig:
Als je niet meer bezig bent met voedingsstoffen die jij zelf nodig hebt dan ben je er eigenlijk al. Als je alleen nog maar aandacht geeft aan de voeding die jouw microbioom nodig heeft, dan heb je het in de vingers.
Dat microbioom is minder ingewikkeld dan wij het maken.
Wat heeft jouw microbioom nodig?
1. Variatie. Probeer om ongeveer 35 verschillende soorten plantaardige voeding per week te eten. Does the trick. Zo kom je eenvoudig aan je variatie.
2. Geen onnatuurlijke stoffen. Dus: biologisch, onbespoten, niet gemanipuleerd of bewerkt.
3. Seizoensgebonden. Je microbioom is natuur. En jij bent dat ook. Je bestaat voor 90% uit microbioom cellen. Ook al lijkt het voor veel mensen dat wij geen onderdeel van de natuur zijn, je komt er echt niet onderuit. Niemand!
Maar goed, je bent dus natuur, dan kan je ook maar beter meebewegen met die natuur, en de seizoenen. Waarom zou je daar tegenin gaan? Kost alleen maar meer (energie).
Al het andere heeft je microbioom niet nodig, of vormt zelfs een bedreiging.
Maar de vitamines en mineralen dan?
Als je voldoende varieert, dan krijg je in principe alles binnen wat je nodig hebt. En he! Dat doe je al wanneer je jouw microbioom voedt.
Ik zeg in principe. Uitgangspunt is wel dat je darmen en je spijsvertering goed functioneren. Want je kunt er nog zoveel instoppen: als de opname niet goed gaat, dan komt het er net zo hard weer uit. Voordat ik mijn microbioom als focus had, slikte ik altijd een aantal supplementen, vitamines en mineralen. Tegenwoordig slik ik niets. Behalve in uitzonderings situaties. Bijvoorbeeld als ik een virusje heb opgelopen. Dan gebruik ik een dubbele dosering vit. C. Zolang de symptomen aanhouden.
Conclusie
Ik moet bekennen dat ik altijd een informatie junkie was. Alle nieuwe kennis over voedingsstofjes werden door mij opgenomen. Pfoe, zware taak! En nu doe dat dus lekker niet meer. En ook niet minder. Maar gewoon: NIET!. Ik kijk vanuit microbioom perspectief naar voeding. Al mijn ‘kennis’ of onwetendheid over vitamines en mineralen zit ergens in een ver hoekje in mijn geheugen. Kan jij ook doen. Hou je koppie vrij voor mooie gedachten en blije kennis. Die vitamines en mineralen zijn geen probleem zolang jij je microbioom voedt.