Waarom zou het jou boeien dat je goed voor je darmflora zorgt? Je komt zelf toch op 1? Selfcare gaat toch om de zorg voor jezelf? Heb je eindelijk besloten dat je wat liever voor jezelf moet zijn, wat beter voor jezelf moet zorgen, krijg je te horen dat je allereerst goed voor je darmflora moet zorgen.

Hoe zit dat?
Je bent maar voor 10% menselijk!
De afgelopen 10 jaar zijn er steeds meer onderzoeken uitgevoerd die aantonen dat je darmbacterien of darmflora een superbelangrijke rol spelen voor je gezondheid. En nog veel meer dan we altijd dachten. Want..komt ie..echt een eye opener, maar ook superinteressant:
Jij bestaat voor

90% uit NIET-MENSELIJKE cellen!

10 % is menselijk en de rest bestaat uit het ‘microbioom’dat eigenlijk een betere naam is, maar ik gebruik voor het gemak darmbacterien of flora omdat dat veel bekender is.
Je bent dus maar voor 10% menselijk 😉 . Beangstigt jou dat of vindt je het juist wel intrigerend?

Anders naar gezondheid kijken

Het allermooiste vind ik dat je op een heel andere manier naar gezondheid kunt kijken. Die begint met de gezondheid van je darmflora. En die flora heeft niet alleen op fysiek nivo impact, maar ook mentaal en emotioneel.. The whole shebang. Best gaaf toch?

Wat is flora eigenlijk?
Met flora wordt bedoeld het geheel aan plantjes/beestjes dat jouw lichaam bevolkt. En dat zijn er veel meer dan je ooit had kunnen vermoeden. Het wordt ook wel microbioom genoemd. En het bevindt zich niet alleen in je darmen, maar overal in je lichaam. Zo is er een bepaalde flora in je mond, op je huid en je slijmvliezen, zoals in de vagina. En de kwaliteit van deze verschillende flora hangt direct met elkaar samen.
De flora in je darmen wordt darmflora genoemd. Ja echt! Makkelijker kan ik het niet maken. En het mooie van darmflora is dat je het heel direct kunt beinvloeden. Zowel in postivieve als in negatieve zin, wat dan weer een beetje jammer is. Je kunt je darmflora in een dag om zeep helpen. Het zijn erg gevoelige typjes! En dan heb je wel weer de tijd nodig om het goed op te bouwen.

Vind je het moeilijk om voor jezelf te zorgen?
In mijn praktijk kom ik vaak mensen, vooral vrouwen, tegen die het moeilijk vinden om voor zichzelf te zorgen. Ik ben ook zo iemand hoor! Een aantal jaar geleden was dat nog zo erg dat ik bijvoorbeeld bij het boodschappen doen aan iedereen van mijn gezin dacht. En dat zijn er best veel ( 4 kinderen en mijn man) . En dan kwam het heel regelmatig voor bij het uitpakken van de boodschappen dat ik me realiseerde dat ik mezelf vergeten was.

Hoe kan je dan wel goed voor jezelf zorgen?

Realiseer je het volgende:
Jouw flora bestaat uit jouw gasten. Ze zijn niet-menselijk en ze zijn dus niet ‘jou’. En gasten, daar zorg je nou eenmaal goed voor. Huis extra schoonmaken. Lekker koken en bedden opmaken met schoon beddegoed. Verse bloemen neerzetten. Dat.
Het fijne van deze gasten is dat zij op hun beurt heel goed voor jou zorgen. Veel beter dan je zelf zou kunnen! Dus easy peasy, zorg maar voor je flora, dan zorgen zij voor jou.
Wat die flora dan allemaal voor je doet? Zomaar een paar dingen:

  • aanmaak van bepaalde vitamines
  • grote rol in immuunsysteem (er worden cijfers van 70% genoemd)
  • zorgen voor gezond gewicht. Er bestaat een direct relatie tussen disbalans in flora en overgewicht
  • aanmaak van ‘blije’stofjes. Er bestaat een direct verband tussen depressie en flora in disbalans
  • invloed op gezonde nachtrust

Dusssss…

Jij bestaat maar voor 10% uit menselijke cellen. De rest bestaat uit microbioom, of flora. Die flora speelt een heel grote rol in je gezondheid. Op allerlei verschillende manieren.
Vind je het lastig om goed voor jezelf te zorgen? Bedenk dan dat je flora jouw gasten zijn. Ze zijn niet ‘jij’. En voor je gasten zorg je nou eenmaal goed. En het allermooiste is: deze gasten zorgen dan voor jou. Zoals echt niemand anders kan. Jij ook niet 😉.