Wat kan je zelf doen om een mogelijke besmetting met een virus (bijvoorbeeld Corona)  zo goed mogelijk te doorstaan?
Ieder mens heeft een afweersysteem. Het immuunsysteem. Dat is het systeem bij uitstek om je te helpen een virus als het Corona virus te doorstaan. Je kunt zelf heel veel doen om jouw immuunsysteem te sterken.
In dit blog staan 9 praktische tips over voedsel en supplementen om jouw immuunsysteem te boosten en met het Corona virus om te gaan:

1. Over supplementen

Wees voorzichtig met supplementen. Ja, het is in theorie zeker waar dat je extra vit. C, vit. D en zink heel goed kunt gebruiken bij het bestrijden van een virus. Maar jouw lichaam is geen theorie. Jij bent praktijk. Je bent onderdeel van de natuur. En jouw lichaam is niet altijd even gebaat bij (kunstmatige) poeders of pillen. Die groeien niet aan een boom, of in de grond. En zijn daardoor per definitie niet zomaar makkelijk opneembaar door jouw lichaam. Sterker nog: ze kunnen een extra bealsting vormen voor je lichaam. En dat kun je er niet bij hebben. Dan verzwak je jezelf in plaats van dat je jezelf versterkt.
Als je toch eigenwijs bent en iets extra wil nemen, luister dan heel goed naar jouw lichaam. Als je het gevoel hebt dat het “niet lekker valt”of je voelt je minder goed als je die supplementen neemt: laten staan! Kies in plaats daarvan voor voeding met een hoog gehalte aan vit. C,  vit D , en zink. Veel grotere kans dat jouw lichaam het dan wel kan opnemen. En daar is het je toch uiteindelijk om te doen!

2. Vitamine C

Vit. C speelt een belangrijke rol in je afweer. Als ik je vraag om een lijstje op te noemen met vit C- rijke producten verwacht ik dat je er zo 2 of 3 kunt opnoemen. Maar er zijn er nog meer! En die mag je onbeperkt en zo veel mogelijk eten.. Een overzicht:

Citrus vruchten
Rozenbottels
Acerola bessen
Alfalfa (spruitgroente)
Cantaloup
Broccoli
Tomaat
Groene peper

3. Vitamine D

Vit. D is belangrijk voor je immuunsysteem. In periodes dat we veel binnen zijn, of wanneer de zon niet schijnt, kan je heel makkelijk een tekort aan vit. D opbouwen. Eet dan voeding die rijk is aan vit. D:
Wilde zalm
Sardines
Ansjovis uit blik/pot
Haring
Tonijn
Eigeel
Orgaanvlees
Vislever (olie.) TIP: Kabeljauwlever is bij alle supermarkten in een blikje te koop. Lekker geprakt met een beetje mayo, peper en zout. Of in dunne plakjes over een salade bijvoorbeeld. De olie geef ik altijd aan mijn poezen en hond.

Je kunt ook lekker de zon in gaan zodat jouw lichaam zelf de vit D kan aanmaken. Zonder beschermingsfactor, anders wordt het een lastig karwei voor jouw lichaam. Je kan echt bijzonder veel, maar niet alles 😉

4. Zink

Ook zink is belangrijk voor je afweer. Dus eet zink rijke voeding. Ik gok dat je met een beetje geluk misschien 1 voedselsoort op kunt noemen die rijk is aan zink. Vit. C zullen de meesten nog wel aardig ver mee komen. Vit. D misschien ook nog wel. Maar zink? Dat is okok niet zo vreemd. Er zijn niet zo heel veel soorten voeding die rijk zijn aan zink.

Daarom een extra lange lijst met zinkrijke producten:
Pompoenzaad
Zonnebloemzaad
Paranoten
Zeevruchten (schaal- en schelpdieren), met als grote uitschieter oesters,. Een portie van 6 oesters bevat 76 mg zink.  Vergeleken met andere voedingsmiddelen die tussen de 1 en 10 mg per portie bevatten, is dat  veel.
Orgaanvlees
Paddenstoelen
Biergist
Oesters
Haring
Ei
Tarwekiemen

5. Probiotische voeding

Probiotische voeding bevat veel gezonde bacterien die je darmflora en je immuniteit ondersteunen. Een voedselsoort die heel rijk is aan probiotische bacterien is gefermenteerde voeding. Dus: Eet gefermenteerde voeding. Zoals Kombucha, Kimchi en zuurkool. En er zijn nog veel meer voedingsmiddelen die gefermenteerd zijn. Fermenteren is een manier om voeding langer te kunnen bewaren. Het is een beetje uit geraakt omdat we tegenwoordig gedroogd, diepgevroren en ingeblikt voedsel eten. En voedsel waar heel veel additieven (toevoegingen) in zitten om de houdbaarhed te vergoten. Het grote voordeel van fermenteren is dat er heel veel gezonde bacterien ontstaan in het gefermenteerde product. Dat zijn bacterien die jouw darmflora versterken en zo jouw immuunsysteem boosten. Zeker een aanrader om dit te gaan eten! Let er wel op dat je geen verhitte producten koopt (gesteriliseerd of gepasteuriseerd) Die verhitting doodt de bacterien, en dan is het grote voordeel van gefermenteerd voedsel dus ook meteen dood gekookt. Dus ook geen zuurkool koken!!!
Wil je leren hoe je kimchi maakt? Mijn 4 weekse E_course Leer Kimchi maken van een PRO krijg je tot 6 april voor de helft van de prijs. Kijk hier voor meer informatie.

6. Verse voeding

Eet vers voedsel. Zo puur mogelijk. Zoals moeder natuur bedoeld heeft. Alles waar aan gerotzooid is door de industrie kan je eigenlijk beter laten staan. Waarom? Jij bent ook natuur. De flora die in jouw darmen leeft is natuur. Die herkent al die rommel niet die je- vaak ongemerkt- naar binnen werkt. Zeg eens eerlijk: lees jij wel eens etiketten? Of denk je ook wel eens: morgen begin ik? Of: nog eentje dan. Of nog erger (ja het kan altijd erger 😊 ): ik begin morgen, dus nu kan ik nog wel even mijn voorraad chips/wijn/taart wegwerken. Nee joh! Je bent geen vuilnisbak! Echt, dat kan beter. Wees liever voor jezelf. En voor je darmflora. Die flora helpt jou dan ook. Op een ongekende manier. Wist je dat je flora een belangrijk onderdeel is van jouw immuunsysteem? Door niet lief te zijn voor je flora ondermijn je heel direct je immuunsysteem. Geen goed idee. Eigenlijk nooit een goed idee geweest. Maar misschien dat je nu de noodzaak wel in ziet. Misschien dat je nu ook inziet waarom.
En echt. Het is niet te laat. Dat is ‘t nooit. Maar dan moet je nu wel beginnen met lief zijn voor je flora. En daarmee voor jezelf.

7. Geen fastfood

Laat fastfood staan. En dat klinkt nu misschien verschrikkelijk moeilijk. Maar geloof me, ik ben dol op frietjes, en chips. En ik laat het al jaren staan. Omdat het echt niet oke is. Omdat ik mijn flora en immuunsysteem heel belangrijk vind. En omdat ik bij mezelf en mijn geliefden heb ervaren hoe belangrijk het is om een sterke en gezonde flora te hebben , helemaal in tijden van bedreigende ziekten.
Gefrituurd eten is de hel voor je darmflora. En die zijn zo belangrijk voor jouw immuunsysteem. Dus niet even lekker een vette bek halen. Geen grote bak chips bij je avondje Netflixen. Maar wel ongebrande noten. En kabeljauwlever op een toastje.
Of frietjes van zoete aardappel. Uit de oven. Of oke dan, gebakken in eeen beetje kokosolie. Met een beetje echt zeezout, gerookte paprikapoeder en oregano. Echt, je weet niet wat je proeft. Wel met een flinke klodder mayonaise. Het liefst zelfgemaakt. Want rauw eigeel is echt de bom voor je darmwand! En dat zit in zelfgemaakte mayonaise. En anders een goeie biologische mayo. Mijn favoriet is die van Jean Baton . Gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar, en vast niet gehamsterd!
Waarom je echt zeezout moet nemen? Daar heb ik een blog over geschreven.

8. Geen zuivel

Eet geen zuivel. Zuivel is slijmvormend en is af te raden bij een virus dat werkt op je luchtwegen. Hoe minder slijm, hoe beter! Bovendien: zuivel is voor idereen lastig te verteren. Ja, dus ook voor de mensen zonder allergie of overgevoeligheid! En als iets lastig is om te verteren, dan vraagt dat energie. Dan is dat niet bevorderlijk voor het milieu in je darmen en daardoor niet voor je flora. En dus voor je immuunsysteem. Te ingewikkeld? Oke: dan. De meer eenvoudige boodschap is: eet en drink gewoon geen zuivel!

9. Kamillethee

Drink kamillethee. Kamille kalmeert, en dat is heel fijn in tijden van angst en stress. Wist je dat stress een belangrijk veroorzaker is van de dood van de goede darmbacterien/ je flora?
Bovendien werkt kamille verzachtend op je slijmvliezen. Die overal in je lichaam zitten. In je luchtwegen. En ook in je darmen. En die darmen vormen weer het huisje van je darmflora. Dus ook daar moet je goed voor zorgen!