Heb jij de laatste maanden wel eens een kuurtje (antibiotica dus) gekregen van de huisarts? Of heb je ieder jaar wel zo’n moment dat je even een kuurtje doet met het idee om op te knappen?
Begrijp je niet waarom je daarna lang blijft kwakkelen? Of waarom je na kuur 2 of zelfs 3 toch nog niet helemaal opgeknapt bent? In dit blog lees je over waar dat door komt en krijg je tips over hoe je daar zelf meer invloed op kunt hebben.
Wat doet antibiotica met je?
Antibiotica doodt de bacterien in je lichaam. Als je een bacteriële infectie hebt die jouw immuunssyteem niet zelf kan overwinnen, mag je blij zijn dat er antibiotica bestaat. De bad guys worden gedood en het gevaar is geweken.
Er is alleen wel een MAAR: je goede bacteriën overleven een kuurtje ook niet. Antibiotica maakt geen onderscheid tussen good en bad guys. Hup, alles dood.
En daar ligt nou precies de oorzaak van het aanmodderen met je gezondheid na een kuurtje. Want jouw goede bacteriën spelen een hele grote en belangrijke rol in je immuunsysteem. Dus: je immuunsysteem raakt door een kuurtje behoorlijk verzwakt. Meer weten over wat je kunt doen voor een sterk immuunsysteem? Lees dan mijn blog daarover!
Als je dan ook weet dat het zo’n 3 !! maanden duurt voordat je goede bacteriën weer op volle sterkte zijn, is het niet moeilijk te begrijpen waardoor je vaak blijft kwakkelen na een kuurtje.
Maar wat moet je dan? Ik heb een eenvoudig stappenpan gemaakt voor het slim om gaan met antibiotica gebruik.
Stappenplan bij antibioticagebruik-of niet
Stap 1 wel of geen kuur?
Als je naar de huisarts gaat met bepaalde klachten, krijg je vaak een kuurtje mee. Denk aan zaken als een (beginnende) longontsteking of blaasontsteking. Een aantal jaar geleden zat ik ook bij mijn huisarts met een beginnende longontsteking. Die had ik dat jaar al 2 keer eerder gehad dus ik wist wat er aan zat te komen. Omdat ik toch liever geen kuur wilde, heb ik in overleg met de arts besloten dat ik nog 2 dagen zou wachten voordat ik de kuur zou starten. In die 2 dagen mocht mijn toestand niet slechter worden. Ik kreeg wel het recept mee voor het geval dat…
Ik heb toen erg goed voor mezelf gezorgd want ik wilde perse niet dat ik die kuur zou moeten nemen.
Dus: veel rust , hoge doserig vitamine C, veel gefermenteerd voedsel gegeten . Gefermenteerde voeding bevat probiotische bacteriën waardoor je immuunsysteem een boost krijgt.
Na 1 dag ging het al wat beter met me Jeeeeeeeej! Doei kuur!
Mijn punt is niet dat je nooit antibiotica moet nemen. Zeker niet. Alleen probeer het zoveel mogelijk te beperken. Als het niet nodig is, dan liever niet. En dat kan je prima met je arts overleggen. Ga niet op eigen houtje dokteren!
Stap 2: Goed voor jezelf zorgen
Als je dan toch een recept hebt gekregen met ‘voor het geval dat’, ga dan als de wiedeweerga aan de slag om je immuunssyteem te supporten. Dat doe je door je darmflora zo sterk mogelijk te maken. Je darmflora is heel gevoelig en kan heel snel sterker worden. Helaas ook heel snel verzwakken, maar we hebben het nu even over je flora versterken.
Je doet eigenlijk niets anders dan wanneer je ‘gewoon’ ziek bent, alleen zet je nu jouw intenties op het sterk maken van je flora. Dat maakt het misschien voor jou makkelijker om rust te nemen, en om bepaade dingen wel of niet te eten. Mocht je twijfelen over wat te doen, hier komt een aha en oja! lijstje:
1. Rust nemen. Slapen, chillen en niets inspannends doen. Alles kan wachten want jouw flora is nu even het belangrijkste.
2. Extra ontspanning. Door te mediteren, een wandeling te maken in de natuur of te zingen met je kinderen. He, jouw kinderen zijn niet ziek, dus als zij stress krijgen door jouw zangtalenten, dan hebben ze pech voor nu. Het gaat om jou! Stress doodt de goede bacterien, kan je dus even niet hebben nu.
3. Veel vitamine C. Bij voorkeur uit voeding. Fruit, verse groente. Eventueel tijdelijk door hoge dosering suppletie : pillen of poeders.
4. Eet gefermenteerde voeding, dit bevat een groot aantal probiotische bacterien. De good guys die jouw darmflora versterken. En ja dus ook je immuunsysteem.
5. Gebruik een probioticum. Of doe liever maar niet. Ook al is de kwaliteit nog zo goed. Het moet helemaal bij jouw flora passen, en die is zo uniek als een fingerprint. De kans dat een pil of poeder probioticum niet past is dus groot.
Neem liever Hylak Forte. Dit bevat de stofwisselingsproducten van de goede bacteriën en dat zijn de stofjes waar het eigenlijk om gaat. Het is natuurlijk handiger als dat in jouw lichaam zelf wordt gemaakt door die bacteriën. Heb je die tijdelijk wat minder, gooi er dan Hylak in. Ook altijd handig om in je koelkast te hebben voor het geval dat.
6. Nog meer ontspanningstips: gebruik wat etherische lavendel olie op je kleding of je kussens. Drink kamille thee. Of een andere kruidenthee die een ontspannende werking heeft.
7. Bij last van je luchtwegen: druppel wat etherische dennenolie olie op je kleding of je kussen. Of in een diffuser. Dit doodt de ziekteverwekkers in de lucht, hierdoor adem je dus schoner.
Stap 3 Als je dan toch een kuur hebt moeten nemen
Ja dat gebeurt wel eens. Geen probleem. Wees dankbaar dat er zoiets als antibiotica bestaat.
Maar ga wel de komende drie JA 3 !! Maanden jouw darmflora pamperen alsof het de liefde van je leven is. Wat eigenlijk helemaal niet zo’n gek idee is. Waarom? Omdat je anders blijft zitten met een verzwakte flora en daardoor een verzwakt immuunsysteem. Kwakkeldekwakkel.
Hoe je die flora weer op sterkte krijgt? Even heel kort:
1. Eet voeding die jouw flora voedt. Vezels vezels vezels.
2. Mijdt voeding die de bad guys voedt: de beesten die je liever niet hebt, die engerds waar je ziek van kunt worden. Geen idee? Of wil je het liever niet weten? 😉 Denk aan: geraffinneerde meelproducten: witte pasta, rijst en brood. Kies liever voor volkoren. Want: bevat vezels. Geen gefrituurde producten. Dus ook geen kibbeling. Ook al denk jij misschien : VETTE VIS!
Geen alcohol of suikers.
3. Eet gefermenteerd voedsel. Op nummer 1 staat kimchi. Hier wordt de laatste jaren veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan met echt zulke gave resultaten over wat het doet voor je gezondheid. Kimchi bevat een enorme varieteit aan probiotische bacteriën. Ook bacteriën die in een commercieel product niet te krijgen zijn. JA! Maken dus!
Hoe kom je er aan? Zoek op google een recept en ga aan de slag. Het is wel even wat werk. En kan ook weleens mislukken Ik maak het al jaren en ken alle ins en outs van kimchi maken. Wil je het liever meteen goed doen? Volg dan mijn E-course kimchi maken. Leuk en makkelijk om te doen. Supergoed resultaat!
4. Manage jouw stress. Stress doodt je goede bacteriën. Zo. Weet je dat ook weer. Mooier kan ik het niet maken. Natuurlijk kun je stress niet altijd voorkomen. Maar ga er bewust mee om en zorg actief voor ontspanning. Dat kan van alles zijn. Zie ook eerder in dit blog. Doe wat voor jou het beste werkt. Als je het maar doet. Plan het in je dagelijkse agenda. Al doe je het maar een kwartiertje. En sla het niet over.Nooit.
5. PS taartjes eten valt in deze context niet onder ontspanning. Want suiker. 😉
Stap 4 Of je nou wel of geen kuur hebt genomen
Jouw immuunsysteem heeft duidelijk moeite (gehad) met het overwinnen van een vijandige aanval. Het is een goed idee om voortaan, vanaf vandaag, en niet ‘morgen begin ik’ jouw darmflora op 1 te plaatsen.
Want daarmee plaats jij jezelf op 1.
En behalve een ijzersterk immuunsysteem, krijg je ook nog eens een gezond gewicht, glanzende en gezonde haren en nagels, een mooie huid en een stralend humeur! En dat laatste is geen grapje! Want die good guys hebben ook direct een grote impact op hoe jij je voelt via allerlei stofjes die ze aanmaken.
In dit blog heb je kunnen lezen wat je het beste doet als je een antibiotica kuur moet, of denkt te moeten, of al gekregen hebt. Als je deze stapen volgt, neem je nooit meer ‘zomaar’een kuurtje
En je kunt nog veel meer doen en laten om jouw flora zo gezond mogelijk te krijgen.
Zo start er bijna maandelijks een groep van de FloraMethode. Een methode waarin je in 4 maanden jouw darmflora reset. Wie weet zie ik je daar?